Interessant:

File-sharing netwerken zijn niet illegaal

nieuws 28 april 2003 om 17:35

Eindelijk een keer goed nieuws over mp3 en file-sharing uit Amerika. Een Amerikaanse rechter heeft namelijk bepaald dat muziek uitwisseldiensten niet verantwoordelijk zijn voor de illegale activiteiten op hun netwerk.

Deze uitspraak vormt een regelrechte tegenvaller voor de Amerikaanse muziek- en filmindustrie en de RIAA, hun belangenbehartiger.

Volgens rechter Wilson weten de beheerders van muziek uitwisseldiensten, ook wel bekend als p2p diensten, dat hun netwerken worden gebruikt voor de uitwisseling van muziek en films. Maar de beheerders van die netwerken kunnen onmogelijk bijhouden wanneer en wie mp3's uitwisselt via het p2p netwerk. Wilson's oordeel luidde: 'Directe betrokkenheid kan niet worden bewezen.'

De RIAA is het uiteraard niet met de uitspraak eens en kondigde aan in beroep te zullen gaan. Wederom hoopt de RIAA de rechtszaak te winnen door het te gooien op schendig van auteursrechten en copyright wetgeving.

Dit zal lastig worden, aangezien rechter Wilson zijn uitspraak baseerde op de Betamax uitspraak uit 1980. Toen werden fabrikanten van videorecorders vrijgesproken van het schenden van auteursrechten. De Betamax uitspraak bepaalde dat een technologie niet verboden kan worden, omdat er in principe het auteursrecht mee geschonden kan worden. In dit geval zijn de p2p netwerken en p2p software de technologie.

Het wordt waarschijnlijk een lange en slepende rechtszaak voor alle partijen.

WebWereld