Interessant:

Verschil OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro

achtergrond 23 maart 2021 om 21:39

OnePlus heeft vandaag de OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro aangekondigd. De toestellen zijn per 26 april verkrijgbaar. Wij zetten de overeenkomsten tussen beide telefoons voor je op een rij.

2020 was een succesvol jaar voor OnePlus. Naast de populaire 8-serie, betrad OnePlus in Nederland ook het middensegment met de Nord en het lagere segment met de N-serie. De OnePlus 9-serie zijn de nieuwe toptoestellen van de Chinezen. Hierbij wordt er doorgeborduurd op de succesvolle aspecten van de OnePlus 8, maar is met name de camera flink verbeterd.

Camera

Bij de ontwikkeling van de camera is gebruik gemaakt van de kennis en kunde van het Japanse Sony en het Zweedse Hasselblad. OnePlus werkt de komende 3 jaren samen met spiegelreflex-camera-bouwer Hasselblad om zowel de soft- als hardware van haar telefoons te verbeteren op het gebied van fotografie. Dit jaar is de software al flink op de schop genomen. Belangrijkst wapenfeit is de verbeterde kleurcalibratie, waardoor de kleuren in de foto's natuurlijker en waarheidsgetrouwer zijn. De OnePlus 9 heeft 3 camera's én de OnePlus 9 Pro heeft er vier. De cameramodules zijn als volgt opgebouwd:

  • Een 50MP Sony IMX766 groothoeklens. Deze lens heeft de grootste sensor ooit gebruikt door OnePlus, waardoor de beelden in theorie heel scherp moeten zijn. Door de zogenaamde Freeform lens zijn er nauwelijks meer vervormingen aan de zijkant. Deze cameralense wordt ook gebruikt voor de close-ups
  • Een 48MP hoofdcamera. De chip die beide telefoons gebruiken verschilt. In de 9 tref je de Sony IMX689 en in de 9 Pro, de IMX789. De IMX789 biedt meerdere professionele opties, zoals bijvoorbeeld 12 bit RAW foto's. Bijzonder is ook de Dual Native ISO; een foto in 2 verschillende ISO-waardes, die worden gecombineerd in tot één foto. Nieuw is ook de Digital Overlap HDR, waarbij een korte en lange belichtingstijd worden gecombineerd. In de schemering heb je profijt van de 2x2 on-chip-lens, waardoor elke pixel zich heel snel scherp stelt, met een snelle focus tot gevolg.
  • Een 8MP telelens op de 9 Pro, waarmee je 3,3 x optisch kan zoomen.
  • Een 2MP monochroom camera voor een extra fraai zwart-wit effect.
Ook op videogebied stellen de telefoons niet teleur, dankzij de mogelijkheid om 8K videos in 30 fps op te nemen, of 4K video's in 120 FPS in HDR. De selfiecamera is op beide toestellen identiek en is een 16 MP full frame exemplaar met HDR ondersteuning.

Display

De OnePlus 9 en 9 Pro hebben allebei een 120 Hz display. De grootte en de resolutie van het display verschillen. De OnePlus 9 heeft een 6,55-inch scherm met een 2.220 x 1.080 resolutie en een maximale helderheid van 1.100 NITS, de OnePlus 9 Pro heeft een 6,7-inch scherm met een 3.216 x 1.440 resolutie en een maximale helderheid van 1.300 NITS. De 9 Pro gebruikt de zogenaamde Low-Temperature Polycrystalline Oxide (LTPO) technologie. Dit stukje hardware past automatisch de refresh-rate aan op de toepassing die je draait. Als je foto's bekijkt wordt het scherm weinig ververst (10 Hz) en als je aan het gamen bent dan wordt het scherm veel ververst (120 Hz). Dit leidt tot een lager energieverbruik van het scherm. De 9 Pro heeft ook een zeer hoge aanraakgevoeligheid van 360 Hz, voor extreem hoge reactiesnelheid, wat bijvoorbeeld handig is voor gamen. HDR10+ wordt bij beide schermen ondersteund.

Prestaties

Beide toestellen zijn ware krachtpatsers. De toestellen draaien op de nieuwe Snapdragon 888 processor met 8GB of 12GB LPDDR5 geheugen. De prestaties zijn 25% hoger dan de voorgaande versie van deze processor. De graphics zijn zelfs 35% sneller. Tegelijkertijd is de processor energiezuiniger geworden. 5G is uiteraard standaard en wereldwijd ondersteund. De toestellen komen allebei in een 128 GB of 256 GB UFS 3.1 variant.

Opladen

OnePlus heeft altijd tot de absolute top gehoord wat betreft snelladen. Warp Charge 65T laad een toestel van 1 - 100% op in slechts 29 minuten. Zowel de 9 als de 9 Pro hebben een 4.500 mAh accu. Draadloos opladen is bij beide toestellen mogelijk. Bij de OnePlus 9 gaat dit met 15W en bij de 9 Pro met 50W, waarbij je het laatste toestel in 43 minuten volledig draadloos kan opladen. Dit kan zowel horizontaal als verticaal. In tegenstelling tot sommige concurrenten levert OnePlus wel een oplader mee. Deze oplader is krachtig genoeg om ook andere apparaten, zoals laptops en tablets op te laden. Tot slot is het mogelijk om met je toestel ook andere apparaten draadloos te laden.

Software

De toestellen draaien (uiteraard) op de nieuwste versie van Android. OnePlus garandeert minimaal 2 jaar Android updates en minimaal 3 jaar beveiligingsupdates. Naast Android draaien de toestellen op OxygenOS 11. Dit is een grafische schil boven op Android. Deze user interface is erg prettig in gebruik, maar vergt logischerwijs wel wat gewenning als je overstapt vanaf een ander merk. Nieuw is de Turbo Boost 3.0 geheugen-optimalisatie, waardoor je meer dan 25% meer apps open kan houden dan eerst. Voor de gamers is de Pro Gaming Mode handig, waarmee je de CPU en GPU tijdelijk optimaliseert en waarbij je alle inkomende notificaties en belletjes blokkeert.

Verkrijgbaarheid

De OnePlus 9-serie is dit voorjaar verkrijgbaar. Zowel de OnePlus 9 als de OnePlus 9 Pro hebben een 8 GB + 128 GB variant én een 12 GB + 256 GB variant. De OnePlus 9 8 GB kost 699 euro. De OnePlus 9 Pro 8 GB kost 899 euro. Voor de 12 GB versie betaal je bij beide toestellen 100 euro meer.  De OnePlus 9 is verkrijgbaar in de kleuren Winter Mist, Arctic Sky en Astral Black. De OnePlus 9 Pro is verkrijgbaar in de kleuren Morning Mist, Pine Green en Stellar Black.

portablegear.nl