Interessant:

Top 5 vreemdste gadgetnieuws van 2012

achtergrond 24 december 2012 om 10:41

Ook in 2012 kwamen er weer uit alle windstreken de vreemdste gadgetnieuwtjes aanwaaien. PortableGear zet vijf van de opmerkelijkste nieuwsberichten op een rij.

In mei 2012 communiceerden verzorgers in de dierentuin Jungle Island in Miami via een iPad met hun orang-oetans; vooral de jongere apen vonden deze manier van communiceren erg leuk.

De software die gebruikt werd om met de orang-oetans te communiceren, was oorspronkelijk ontwikkeld voor autisten. Op het scherm van de iPad waren afbeeldingen van voorwerpen te zien. Als een trainer een naam van een voorwerp noemde, moest de orang-oetan het bijbehorende beeld aanwijzen. Op deze manier zou het in de toekomst mogelijk moeten worden om met de mensapen te "chatten".

De iPads waren overigens slechts een aanvulling op het communicatieprogramma voor de orang-oetans. De verzorgers gebruikten ook veel gebarentaal om met de dieren te communiceren. Een nadeel was nog wel dat de iPads niet "aapbestendig" zijn: in de handen van de orang-oetans waren ze snel kapot. Daarom moest een verzorger de tablets vasthouden voor het hek, waardoor de dieren met hun vingers de plaatjes konden aanwijzen.

Chatten met orang-oetan via iPad
Chatten met orang-oetan via iPad

In april 2012 kon een man in Taiwan, die verslaafd was aan gamen op zijn touch-smartphone - hij speelde elke dag zes uur achtereen mobiele games - zijn wijsvinger niet meer gebruiken, omdat deze volkomen verstijfd was geaakt door het langdurige gamen.

De man zei gruwelijke pijnen te lijden als hij probeerde de vinger buigen. Ook vijf maanden fysiotherapie in een poging de stijfheid uit het vingergewricht te krijgen, mochten niet baten. De man had ook na de therapie nog altijd problemen met schrijven, dingen vasthouden en klusjes doen. Hij heeft gezworen nooit meer games op zijn mobieltje te spelen (als dat al ooit weer mogelijk zou zijn).

Mobiele gameverslaafde verliest vinger
Mobiele gameverslaafde verliest vinger

Een school in de Amerikaanse staat Pennsylvania verbood in februari 2012 de leerlingen om nog langer Ugg-laarzen te dragen, nadat bleek dat verschillende leerlingen hun mobieltje in hun Ugg verstopten. De Pottsdam Middle School, waar het gebruik van mobieltjes tijdens schooltijd verboden is, ontdekte dat leerlingen mobieltjes het klaslokaal insmokkelden in hun Ugg-laarzen, om vervolgens tijdens de les te facebooken en te sms'en. Daarop besloot de school het dragen van de (foeilelijke) Uggs te verbieden. Als het koud is mogen kinderen de winterlaarzen nog wel buiten dragen, maar als zij de school binnengaan, moeten ze andere schoenen aandoen. De ouders van de kinderen waren niet blij met de actie van de school; zij vonden dat hun kinderen moeten kunnen dragen wat ze willen.

Scholieren verstoppen GSM in Uggs
Scholieren verstoppen GSM in Uggs

Een boer in het Britse Devon verloor in oktober 2012 zijn iPhone in het achterste van een koe toen hij tijdens de geboorte van een kalf wilde assisteren en daarbij het licht van zijn iPhone gebruikte. Hij wilde daarom vergoeding van zijn verzekering. De iPhone kwam later wel weer uit koe, maar was toen beschadigd. Een Britse verzekeringsmaatschappij bracht dit weetje naar buiten in een lijstje van de meest bizarre verzekeringsclaims die het bedrijf kreeg over verloren smartphones.

Naast de boer die zijn iPhone in de koe verloor waren er nog meer opmerkelijke claims. Zo was er een vrouw die claimde 'per ongeluk' haar mobieltje in een taart te hebben gebakken voor haar dochters verjaardag (het toestel overleefde de oven niet). Daarnaast was er een vrouw die zei dat toen ze haar hond op het strand van Wales uitliet 'er een zeehond tevoorschijn kwam en de telefoon uit haar hand griste'.

Een man claimde dat hij met zijn mobieltje apen in een Safari Park wilde filmen en dat een aap toen het toestel stal. Ook was er nog een stelletje dat tijdens het naspelen van de 'I'm King of the World!' -scene uit de film Titantic de mobiele telefoon overboord van het cruiseschip liet vallen terwijl ze een foto wilden maken. Tot slot klaagde een jonge vrouw dat de vibratiefunctie van haar BlackBerry het had begeven toen zij het toestel gebruikte als seksspeeltje.

Boer verliest iPhone in achterste koe (en wil verzekeringsgeld)
Boer verliest iPhone in achterste koe (en wil verzekeringsgeld)

Uit Amerikaans onderzoek naar babynamen in de Verenigde Staten in december 2012 bleek dat meer baby's vernoemd waren naar Apple-producten: vooral Apple, Mac en Siri waren populair.

Volgens het onderzoek van het Amerikaanse Babycenter kregen in 2012 15 procent meer meisjes de naam 'Apple' - waarmee deze naam maar liefst 585 plekken op de ranglijst steeg. De naam 'Mac' voor jongens nam met 12 procent toe. Tot slot was ook de naam 'Siri' (net als Apple's voice-commando-dienst) populair: 5 procent meer meisjes kreeg deze naam. Babycenter sprak bij deze namen gekscherend over 'iBabies'.

Kinderen vernoemd naar Apple-producten
Kinderen vernoemd naar Apple-producten

á

portablegear.nl