Interessant:

Stichting Brein wil AllofMP3 laten blokkeren

nieuws 9 februari 2007 om 10:50

Stichting Brein wil dat Nederlandse internetproviders de omstreden Russische muziekdienst ALLOFMP3 gaan blokkeren. Brein doet deze oproep nadat kabelgigant UPC besloot om 3.000 sites met kinderporno te weren voor zijn klanten, dit gebeurt in samenwerking met de Nederlandse politie. Brein-directeur Kuik ontkent echter dat zijn voorstel iets te maken heeft met de plannen van UPC.

ALLOFMP3 is omstreden omdat het bedrijf geen vergoedingen betaalt aan artiesten. De Russische muziekdienst verklaart dat het royalty's afdraagt aan de Russische auteursrechtenorganisatie ROMS. Het ligt aan ROMS dat artiesten geen vergoeding ontvangen, aldus ALLOFMP3. Stichting Brein ziet dit anders en noemt ALLOFMP3 gewoon maffia.

Het is niet de eerste keer dat ALLOFMP3 met een blokkade te maken krijgt. Eerder stelde Denemarken een verbod in op de Russische muziekdienst. In Zweden leidde de blokkade van ALLOFMP3 tot hevige protesten van The Pirate Bay, een populaire Zweedse torrentsite.

Brein ziet het blokkeren van ALLOFMP3 als een uitgelezen casus om te bekijken of het mogelijk is om omstreden sites te blokkeren voor Nederlandse internetters. In een brief aan de Nederlandse providers vraagt Brein om medewerking bij het blokkeren van illegale downloadsites. Ook vraagt Brein providers om de persoonsgegevens van de eigenaren van dergelijke sites te verstrekken.

NU.nl