Interessant:

Liever een kopieerheffing dan drm op muziek

nieuws 11 oktober 2006 om 20:19

De afgelopen week was er veel te doen rondom de voorgenomen kopieerheffing op mp3-spelers. De Minister van Justitie moest eraan te pas komen om consumenten en politici gerust te stellen. Uit onderzoek van HCC blijkt echter dat consumenten liever eenmalig kopieerheffing afdragen, dan opgezadeld te worden met drm-beveiliging.

Uit onderzoek onder 2.600 HCC-leden blijkt dat 56 procent van hen een invoering van een eenmalige kopieerheffing verkiest, als dit in zou houden dat kopieerbeveiligingen op losse nummers komt te vervallen. 33 procent van de ondervraagden liet weten de huidige combinatie van kopieerheffingen op geluidsdragers en kopieerbeveiligingen, zoals drm, adequaat te vinden.

De ondervraagde HCC-leden die ooit te maken kregen met drm-beveiliging, voelde zich beperkt in het gebruik van de beveiligde bestanden. Vooral het niet kunnen maken van reservekopieën wordt als storend gezien.

Driekwart van de ondervraagden vreest dat drm-beveiligingen strikter zullen worden en consumenten ernstig beperkt zullen worden in het gebruik van digitale muziek- en filmbestanden.

De HCC-leden zijn ook van mening dat niemand het recht heeft om onbeperkt kopieën te maken. Wel moet het recht om "kopieën voor eigen gebruik te maken" gehandhaafd blijven.

Webwereld