Interessant:

MMS-virus kan mobiele beller op kosten jagen

nieuws 9 augustus 2006 om 20:43

Mobiele virussen zijn allang geen uitzondering meer. Tot nu toe waren mobiele virussen amper in staat om schade aan mobiele telefoons of pda's toe te brengen. Een nieuwe variant van het oudere Commwarrior virus blijkt echter schadelijker dan zijn voorgangers. Beveiligingsbedrijf F-Secure heeft het virus als eerste ontdekt.

Het zogenaamde Commwarrior.Q virus wordt gerekend tot de mms-wormen. Deze nieuwste variant van Commwarrior verspreidt zich via Bluetooth, mms en losse geheugenkaartjes. Bovendien kan deze mms-worm bestaande bestanden op mobiele telefoons infecteren. Alle apparaten die draaien op het Symbian 60 besturingssysteem zijn vatbaar voor Commwarrior.Q.

Als Commwarrior.Q zichzelf via mms'jes verspreidt, dan kost dit uiteraard geld. Als de mms-worm lang ongestoord zijn gang kan gaan, kunnen de bedragen flink oplopen.

Doordat Commwarrior.Q zichzelf willekeurige namen kan geven, is het voor virusscanners moeilijk om het virus te identificeren. Geïnfecteerde mobieltjes zijn te herkennen aan de doodshoofdjes op het scherm. Verschillende bedrijven hebben handleidingen geschreven waarin beschreven wordt hoe Commwarrior.Q verwijderd kan worden.

F-Secure