Interessant:

Muziekindustrie valt over digitale radio-opnamen

nieuws 17 mei 2006 om 20:18

In Nederland kennen we het begrip satellietradio niet, maar in Amerika is het een gangbare radiovorm. Via SM Satellite luisteren miljoenen Amerikanen naar digitale radio. De muziekindustrie is echter niet blij met deze digitale radio, het is namelijk mogelijk om haarscherpe digitale opnames te maken met XM Satellite. De RIAA heeft XM Satellite inmiddels voor de rechter gedaagd.

Via de nieuwe dienst XM2Go kan je met een klik nummers van satellietradio op een muziekspeler opnemen. Er zelfs een speciale muziekspeler van Pioneer die nummers precies van begin tot eind vastlegt.

Volgens de belangenbehartiger van de Amerikaanse muziekindustrie, de RIAA, is het opnemen via XM2Go illegaal. Door muziek op te nemen, wordt het immers bezit. Consumenten betalen de artiesten echter niet voor deze opname en daardoor zou het diefstal zijn, aldus de RIAA.

De muziekindustrie lijkt gelijk te gaan krijgen. Een andere aanbieder van satellietradio, Sirius, heeft namelijk een contract gesloten met de platenmaatschappijen om een vast bedrag per verkocht opnameapparaat af te dragen. XM meent dat er helemaal niets betaald hoeft te worden en kiest de kant van de consument.

Planet Multimedia