Interessant:

Extreem strenge Amerikaanse auteurswet bijna feit

nieuws 25 april 2006 om 11:22

In Amerika worden muziekuploaders zeer streng aangepakt, organisaties als de RIAA zitten gebruikers van p2p-software voortdurend achterna. De Amerikaanse overheid lijkt de kant te kiezen van de p2p-tegenstanders door een zeer streng voorstel te doen voor een nieuwe auteurswet. Dit wetsvoorstel gaat verder dan de omstreden Digital Millenium Copyright Act (DCMA).

De DCMA stelde dat het illegaal is om kopieerbeveiligingen op mediabestanden te omzeilen. De Intellectual Property Act of 2006 (IPA) gaat een stapje verder en verbiedt het produceren van hulpmiddelen om kopieerbeveiligingen te omzeilen. Hierdoor is het bijvoorbeeld onmogelijk om academisch onderzoek te doen naar beveiligingen, omdat deze door de wet beschermd zijn.

Ook uit de hoek van burgerrechtenorganisaties klinken bezwaren tegen de nieuwe wet. De IPA zou het mogelijk maken om persoonsinformatie van internetters te achterhalen, zonder dat internetters hiervan op de hoogte zijn.

Slechts twee Amerikaanse leden van het Huis van Afgevaardigden maken zich zorgen over de gevolgen van dit wetsvoorstel, zij vinden dat beveiligingen onder bepaalde voorwaarden best omzeild mogen worden. Helaas genieten zij geen steun van het politieke collega's.

WebWereld