Interessant:

KinderGSM in Nederland uit de schappen om straling

nieuws 13 januari 2005 om 16:23

Eerder deze week ontstond er in Engeland opschudding omtrent de gevaren van mobiele telefonie voor jongere kinderen. Nu is de discussie in Nederland ook losgebarsten. Electronicaketen BCC staakt de verkoop van de kinderGSM's zelfs tijdelijk.

BCC is tijdelijk gestopt met de verkoop van de FOONY, de mobiele telefoon voor kinderen van 4 tot 8 jaar. De directe aanleiding hiervoor zijn de berichten in de media over mogelijke schadelijke gevolgen voor kleine kinderen bij het gebruik van mobiele telefoons. Hiervoor zijn geen harde bewijzen. Echter zolang er geen volledige zekerheid is over de gevolgen van het product neemt BCC haar verantwoordelijkheid. BCC wil alle risico¡¦s op het gebied van de gezondheid en ontwikkeling van kinderen uitsluiten.

FOONY stelt dat de FOONY telefoon voor kinderen voldoet aan alle Europese richtlijnen inzake veiligheid en straling. Dit wordt ook benadrukt door BCC. "Hoewel het apparaat voldoet aan alle voorwaarden en volkomen veilig is, biedt BCC de mogelijkheid aan iedereen die een Foony bij BCC heeft gekocht en toch twijfelt, met het apparaat naar de winkel terug te gaan. Het aankoopbedrag wordt dan terug betaald." aldus BCC in een persbericht.

De meningen over de gevaren zijn verdeeld. Door de Engelse onderzoeker wordt aangegeven dat er een verschil in gevaar van straling is tussen kinderen en volwassenen. Dat is volgens de Nederlandse gezondheidsraad, de bevoegde instantie, niet het geval. In een rapport schrijft de raad ¡§Er is, dit alles in aanmerking nemende, volgens de commissie geen reden om aan te bevelen het gebruik van mobiele telefoons door kinderen zoveel mogelijk te beperken.¡¨ ƒT

Gisteren melde Professor van Leeuwen, lid van de commissie-Elektromagnetische Velden van de Gezondheidsraad in de Telegraaf dat ¡§op dit moment is er geen aanleiding voor ongerustheid, maar eigenlijk zijn mobiele telefoons nog te kort in omloop om de lange termijn effecten goed te kunnen inschatten. In dat opzicht moeten we dan ook voorzichtig zijn met al te stellige conclusies over wel of geen schade¡¨.

Ook de Consumentenbond vindt het nog te vroeg om in Nederland actie te ondernemen. ¡§Wij houden het wel in de gaten, maar er zijn nog geen keiharde bewijzen,¡¨ aldus de Consumentenbond.

portablegear.nl