Interessant:

SMS problemen bij verkiezing Grootste Nederlander

nieuws 16 november 2004 om 20:47

Steeds vaker blijken SMS stemmingen controversieel. Bij Idols bleek gefraudeerd te worden met SMS stemmen, de telling van SMS stemmen rond het Songfestival rammelde ook en nu blijkt de verkiezing van Grootste Nederlander niet correct verlopen te zijn.

In een live televisie-uitzending werd gisteravond De Grootste Nederlander gekozen. Het Nederlandse publiek kon zijn voorkeur laten blijken via de mobiele telefoon of de vaste telefoon en dus niet via de SMS.

Aan het einde van de uitzending riep de KRO Pim Fortuyn uit tot Grootste Nederlander. De KRO had besloten alleen de stemmen mee te laten tellen die tijdens de uitzending binnenkwamen.

Door een ernstige computerstoring kwamen er nog tienduizenden stemmen met vertraging na de uitzending binnen. Omdat de stemmen via telefoon niet snel genoeg verwerkt konden worden, besloot de KRO om ook SMS stemmen toe te staan. Uiteindelijk bleek niet Pim Fortuyn, maar Willem van Oranje De Grootste Nederlander. Fortuyn kreeg in totaal 130.000 stemmen, terwijl Willem van Oranje 161.000 stemmen kreeg.

Nederlanders die massaal SMS berichten hadden gestuurd tegen het einde van de uitzending, zorgden voor meer vertraging in de verwerking van de stemmen. De KRO liet weten dat de uitslag niet aangepast wordt, men houdt zich aan de spelregels en laat alleen de stemmen meetellen die in de uitzending verwerkt zijn.

Planet Multimedia