Interessant:

BenQ-Mobile in problemen

nieuws 1 oktober 2006 om 17:43

Een faillissement van BenQ-Mobile GmbH lijkt op het laatste moment te zijn voorkomen. De dochteronderneming van BenQ krijgt nog drie maanden om winstgevend te worden. CEO Clemens Joos doet een beroep op Duitse operators en eindgebruikers om BenQ-Mobile in deze moeilijke tijden te helpen met steunaankopen.

Vorige week kwamen de berichten van een mogelijk faillissement van BenQ-Mobile naar buiten. Bekend werd dat het bedrijf, waar 3000 mensen werken, nog maar 25.000 euro in kas had. Ondanks dat het bedrijf al geruime tijd met tegenvallende resultaten en andere problemen kampte, kwam het bericht toch als een verrassing.

In augustus presenteerde BenQ voor de derde keer op rij rode kwartaalcijfers. Voor de start van BenQ-Mobile waren deze resultaten keer op keer zwart. Het marktaandeel van de toestellen is gedaald van 10% onder Siemens naar 3,2% onder BenQ-Mobile.

Geruchten dat de sluiting een duister spel is tussen Siemens en BenQ worden door Siemens van de hand gewezen. Directe sluiting van de mobiele divisie was met ongeveer 300 miljoen euro aanzienlijk goedkoper geweest dan de verkoop aan BenQ. Begin dit jaar nam BenQ de mobiele telefoondivisie van Siemens immers over voor 285 miljoen euro. Siemens zegde echter toe nog 700 miljoen euro cash te betalen om de nieuwe onderneming een goede start te geven.

Mocht het toch komen tot een faillissement dan zal Siemens proberen oud-werknemers een plek in binnen Siemens te geven. Op dit moment heeft Siemens in Duitsland meer dan tweeduizend vacatures. Wat de problemen precies voor gevolgen hebben voor BenQ op de gehele Europese telefoonmarkt is nog niet bekend.