Interessant:

PvdA zeer sceptisch over Europees roaming-verdrag

nieuws 13 juni 2006 om 21:37

Vorige week spraken zes grote Europese mobiele operators af om de roamingkosten te verlagen. Dit houdt in dat de operators elkaar lagere tarieven rekenen als zij hun mobiel netwerk ter beschikking stellen aan elkaars klanten. Voor de consument betekent dit goedkoper mobiel bellen in het buitenland. De Europese afdeling van de PvdA is er niet gerust op.

Volgens PvdA'er Van den Berg, lid van het Europees Parlement, zullen de afspraken tussen de operators niet automatisch leiden tot prijsverlagingen. Zo vindt Van den Berg het ook jammer dat het Nederlandse KPN niet aan het verbond mee doet.

Van den Berg maakt zich echter meer zorgen over de wijze waarop de operators onderlinge afspraken maken. Hij vreest namelijk dat zij door hun verbond een soort minimumtarief zullen afspreken, dat kan gezien worden als kartelvorming en mag niet in Europa.

Als het aan de PvdA-Europarlementariėr ligt worden alle Europese mobiele operators bij wet verplicht om aan een dergelijk verbond mee te doen. Alleen zo profiteren alle Europese burgers van de afspraken. Van den Berg is ook bang dat mobiele operators hun dalende inkomsten zullen proberen te compenseren door bijvoorbeeld hogere tarieven te hanteren voor sms'en in het buitenland.

NU.nl