Interessant:

Arts van de toekomst gebruikt UMTS

nieuws 17 mei 2006 om 12:29

Beroertes zijn te herkennen via BeeldBellen met een mobiele telefoon. Dat zijn de resultaten van een experiment met de naam 'Fast UMTS' dat de Universiteit Twente samen met Vodafone en een aantal artsen en neurologen door het hele land heeft uitgevoerd.

De succesvolle test om Vodafone BeeldBellen te gebruiken om beroertes te herkennen via de mobiele telefoon, zet voor de Universiteit Twente het licht op groen om de testen uit te breiden naar praktijksituaties.

Bijvoorbeeld een huismeester in een seniorenflat die in noodgevallen met een UMTS mobieltje ter plekke de toestand van een bewoner kan laten zien aan een arts op afstand. Of het standaard uitrusten van iedere huisartsenpost in Nederland met een UMTS mobiele telefoon om live beelden van patiënten te kunnen bekijken.

Universitair docent Rob Kleissen: 'We hebben de technische haalbaarheid aangetoond, en ook veel geleerd over waar je in de praktijk rekening mee moet houden. We willen eigenlijk toe naar een soort 112 nummer voor videotelefonie. Daarbij is nauwe samenwerking met de zorgsector essentieel.' Beroerte is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit in Nederland. Per jaar worden 36.000 mensen in Nederland getroffen door een beroerte; bijna 100 personen per dag. Wanneer dit gebeurt, is het belangrijk dat een beroerte zo snel en goed mogelijk herkend wordt. Elke minuut vertraging bij behandeling in het ziekenhuis telt.