Interessant:

Operators slaan handen ineen voor messaging

nieuws 15 februari 2006 om 12:51

Vijftien operators, waaronder Orange, T-Mobile en China Mobile gaan samenwerken om instant messaging cross operator compatible te maken. Inkomende berichten zullen gratis zijn, maar voor uitgaande berichten zal betaald moeten worden.

Instant messaging is een enorm succesvolle pc- en internetapplicatie. De operators hopen dat messaging op de mobiele telefoon eenzelfde succes zal beleven en naast sms een nieuwe killer application zal worden.

Met de opkomst van snelle derde generatie datanetwerken is messaging technisch geen al te groot probleem meer. Belangrijker zijn de organisatorische aspecten, waarbij cross operator compatibiliteit een van de belangrijkste punten is. In de begindagen van MMS was het niet mogelijk om MMS berichten naar andere operators te sturen. Dit was funest voor de acceptatie van deze nieuwe techniek.

De vraag is echter of een samenwerkingsverband tussen vijftien operators voldoende is voor een massale acceptatie. Met MSN, Yahoo en AOL zijn nog geen afspraken gemaakt. Van een massale standaard is dus nauwelijks sprake.