Interessant:

Utrecht gebruikt SMS-systeem voor zijn straatverlichting

nieuws 19 januari 2006 om 21:57

Utrecht gaat als eerste gemeente in Nederland en misschien wel van de hele wereld, zijn straatverlichting bedienen via een ingenieus SMS-systeem. Door gebruik te maken van SMS'jes hoopt de gemeente Utrecht energie en geld te besparen. Momenteel zijn 1.500 straatlampen op het SMS-systeem aangesloten, in de toekomst moeten alle lampen hierop aangesloten worden.

Bij een normaal systeem gaan de straatlampen op een vast tijdstip aan, ongeacht of het nodig is of niet. Met het SMS-systeem registreert de straatlantaarn zelf of het nodig is om aan te springen. Indien de ingebouwde lichtsensor constateert dat er te weinig licht is, stuurt de straatlamp een SMS'je naar de energiecentrale, die vervolgens de lamp aanzet.

In de toekomst zal de politie met behulp van het SMS-systeem betere opnamen maken met zijn camerabewakingssysteem. Via een SMS'je kunnen de lampen aan worden gezet. Ook kan de politie de lampen laten knipperen om eventuele criminelen af te schrikken.

Zodra de gemeente Utrecht alle straatlampen op het systeem heeft aangesloten, realiseert men een besparing van 50.000 euro op jaarbasis.

nu.nl