Interessant:

Remkes geeft startschot voor cell broadcasting

nieuws 11 oktober 2005 om 16:24

De overheid is voortdurend bezig met het ontwikkelen van alarmsystemen voor burgers. Ten tijde van rampen moeten burgers zo snel mogelijk geïnformeerd worden. In Zoetermeer is een proef gestart met cell broadcasting.

Cell broadcasting is een techniek die werkt op alle mobiele telefoons, de techniek heeft iets weg van SMS'en. Via GSM en UMTS masten worden tekstberichten verstuurd naar alle bereikbare mobiele telefoons in de regio, de verzender hoeft dus geen specifiek telefoonnummer in te toetsen. De cell broadcast-berichten worden namelijk verstuurd via radiogolven.

De overheid wil de cell broadcasting-techniek gebruiken om burgers te informeren over rampen of grote ongevallen in hun regio. Deze proef werd in de zomer van 2004 aangekondigd, gemeente Zoetermeer heeft de primeur.

Vorige week donderdag werd het eerste cell broadcast-bericht verstuurd naar de 2.000 burgers die zich voor de proef hebben opgegeven. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) en de burgemeester van Zoetermeer verzonden het eerste cell broadcastbericht.

Het grote voordeel van cell broadcasting is dat het verzenden van een dergelijk bericht geen extra belasting oplevert voor het mobiele telefoonnetwerk, waardoor het netwerk vrij blijft voor hulpdiensten.

Momenteel werken KPN, Vodafone en Telfort mee aan de proef. De eerste twee jaar is veertig procent van de cell broadcast capaciteit bestemd voor de overheid, in de toekomst zullen ook commerciële partijen tegen betaling gebruik mogen maken van cell broadcasting.

Emerce