Interessant:

GSM gebruik aan boord vliegtuig leidt tot noodlanding

nieuws 15 september 2005 om 20:02

Het gebruik van mobieltjes aan boord van vliegtuigen is met een reden verboden. Enerzijds is het nagenoeg onmogelijk om op koershoogte gebruik te maken van het GSM netwerk en de straling kan ook gevolgen hebben voor de boordsystemen.

Vliegtuigmaatschappijen doen er de laatste maanden alles aan om het gebruik van mobiele telefoons aan boord van vliegtuigen mogelijk te maken. Om mobiel te kunnen bellen aan boord van het vliegtuig, is een speciale GSM verbinding nodig. Passagiers die gebruik willen maken van dit speciale GSM netwerk leveren de maatschappijen veel geld op. Momenteel bieden slechts enkele maatschappijen deze dienst.

Een passagier aan boord van een Indonesische vliegmaatschappij kon echter niet wachten totdat zijn maatschappij deze dienst introduceerde. Hij maakte dan ook ongeoorloofd gebruik van zijn mobieltje, met desastreuze gevolgen van dien.

De straling van zijn mobieltje stoorde de navigatiesystemen van het vliegtuig, waardoor de piloot het toestel onverwachts moest landen. Uiteindelijk landde de piloot op een ander vliegveld, dat niet de eindbestemming was.

textually.org