Interessant:

IBM presenteert revolutionaire manier van tekstinvoer

nieuws 15 augustus 2005 om 16:50

Computerfabrikant IBM heeft zich de afgelopen tijd beziggehouden met onderzoek naar tekstinvoer op PDA's en andere typen handhelds. Resultaat van dit onderzoek is een geheel nieuwe manier van typen op PDA's.

Volgens de nieuwe IBM typemethode leren PDA's woordpatronen en raden de gadgets het woord dat de gebruiker wil invoeren, vergelijkbaar met SMS T9 tekstinvoer op mobiele telefoons. Het systeem van IBM werkt echter preciezer en men maakt gebruik van een toetsenbord op het touchscreen van de PDA.

IBM heeft zijn nieuwe manier van tekstinvoer Shark genoemd, wat staat voor Shorthand-Aided Rapid Keyboarding.

Om woorden via Shark in te voeren, hoeft men alleen met zijn pen over het toetsenbord op het touchscreen te slepen. Men verbindt de letters van het woord in de juiste volgorde, de software herkent hierin een bepaald patroon en weet op die manier welk woord er ingevoerd moet worden. Hoe meer men via de Shark-methode invoert, hoe meer patronen het systeem leert, waardoor tekstinvoer steeds sneller gaat.

Volgens de bedenker van Shark kan men zestig à zeventig woorden per minuut invoeren via de Shark-methode. IBM zegt de Shark software nog dit jaar aan consumenten te kunnen verkopen.

BBC News