Interessant:

Intensief gebruik MP3 spelers leidt tot hallucinaties

nieuws 1 augustus 2005 om 20:12

De meeste van ons zullen hun iPod gebruiken voor het beluisteren van muziek en staan er niet bij stil wat de psychische gevolgen kunnen zijn van het luisteren naar de Apple muziekspeler. Een Britse psychiater waarschuwt voor deze gevaren in een gerenomeerd blad.

Dr. Victor Aziz, een psychiater verbonden aan het Whitchurch ziekenhuis in Cardiff, Engeland, deed onderzoek naar het effect van het gebruik van MP3 spelers als de iPod.

Het is duidelijk dat luisteren naar muziek via koptelefoons schadelijk kan zijn, als het volume te hoog is. Maar Aziz ziet ook andere gevaren, namelijk het risico tot hallucinaties.

Een muziekhallucinatie is meer dan een deuntje dat in je hoofd blijft hangen. Doordat mensen steeds vaker en langer naar muziek luisteren, hebben steeds meer mensen last van muziekhallucinaties. Het gevaar doet zich met name voor als iemand een stille ruimte binnenstapt, na het luisteren naar muziek via koptelefoons. Het menselijk brein gaat het geluid missen als de muziek wegvalt, vandaar dat het brein impulsen genereert die op geluid lijken. Hierdoor hoort men geluiden die er niet zijn, vandaar de naam muziekhallucinaties.

Volgens Aziz lijdt één op de tienduizend mensen aan het fenomeen muziekhallucinaties.

This Is London