Interessant:

Telfort laat UMTS links liggen en richt pijlen op EDGE

nieuws 29 juli 2005 om 18:08

De meeste Nederlandse operators zijn druk bezig met de uitrol van hun supersnelle UMTS netwerk, voor breedbandsnelheden op hun mobiele netwerk. Telfort ziet UMTS niet zo zitten en gaat de breedband-strijd aan met EDGE, breedband via het GSM netwerk.

Telfort maakte enige maanden geleden al bekend meer in EDGE techniek te zien, dan in de dure UMTS technologie.

In theorie kunnen bellers via UMTS hogere snelheden bereiken, dan via EDGE. In de praktijk ontlopen de snelheden elkaar weinig, men kan bij UMTS en EDGE snelheden verwachten tussen de honderd en tweehonderd kilobit per seconde.

EDGE heeft twee grote voordelen boven UMTS. Allereerst zijn voor EDGE geen dure investeringen nodig, EDGE gaat namelijk via het GSM netwerk, terwijl UMTS een hele nieuwe infrastructuur vergt. En doordat EDGE via het GSM netwerk gaat, heeft Telfort landelijke dekking met zijn mobiele breedband netwerk, terwijl de dekkingsgraad van UMTS nog lang niet rond de honderd procent ligt.

Telfort begint officieel met een marketingcampagne voor zijn EDGE technologie. Gebruik van het EDGE netwerk is vooralsnog goedkoper dan vergelijkbare UMTS abonnementen bij Telfort's concurrenten.

Telfort heeft onlangs een eigen mobiele internetportaal geopend, Spot. KPN heeft zijn i-mode en Vodafone heeft het Live! internetportaal.

Planet Multimedia