Interessant:

Juridische tegenslag voor makers P2P software

nieuws 28 juni 2005 om 21:58

Lange tijd waren de makers van P2P software als KaZaA en Grokster onaantastbaar voor de wet. Maar de hoogste Amerikaanse rechtbank oordeelde dat makers van P2P software medeplichtig zijn aan de illegale verspreiding van muziek en films.

Het hoogste Amerikaanse gerechtshof oordeelde enkele jaren geleden dat softwaremakers niet verantwoordelijk gehouden konden worden voor de daden van de softwaregebruikers. Filmproducent MGM sleepte de makers van Grokster, een populair P2P programma, voor het gerecht.

Het aloude adagium dat de makers van techniek niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de gevolgen van het gebruik van hun techniek gaat na vandaag niet meer op voor de makers van Grokster. De filmindustrie kreeg gelijk van de hoogste Amerikaanse rechters.

Deze uitspraak van het hoogste gerechtshof houdt niet in dat de makers van P2P software ergens van worden beschuldigd, het is nu alleen mogelijk om makers van P2P software aan te klagen. Het is zeer waarschijnlijk dat makers van P2P programma's, in de nabije toekomst, aangeklaagd worden voor het mogelijk maken van auteursrechtschending. De P2P programma's op zich zijn nog volkomen legaal. Een verbod zou bovendien niet werken, daar de programma's werkelijk overal op het internet te vinden zijn.

Ondanks de uitspraak van vandaag hebben de makers van Grokster aangegeven niet te zullen stoppen met de ontwikkeling en verspreiding van hun P2P programma.

Het gebruik van P2P programma's zal niet werkelijk verminderen na deze uitspraak. Programma's als KaZaA en Grokster zijn over hun top, momenteel telt Bittorrent de meeste P2P gebruikers. Programma's voor het populaire Bittorrent protocol worden geschreven door enkele personen, die nauwelijks te traceren zijn en daarmee ook moeilijk aan te klagen zijn.

The Register