Interessant:

FBI: 4 miljoen euro tipgeld voor cybercriminelen

nieuws 7 juli 2015 om 10:29

De FBI looft 4 miljoen euro tipgeld uit voor een ieder die de gouden tips heeft om 's werelds beruchtste cybercriminelen te arresteren. De FBI is vooral geinteresseerd in de Russische hacker Evgeny Mikhailovich Bogachev.

De FBI looft maar liefst 3 miljoen dollar (2,7 miljoen euro) tipgeld uit voor cruciale informatie over Bogachev die ook bekend is onder de pseudoniemen "Lucky12345", "Pollingsoon", and "Slavic". Bogachev zou de ontwikkelaar zijn van het beruchte Gameover Zeus-botnet, dat is gericht op Windows-computers en waarmee wachtwoorden voor online bankieren en bankrekeningnummers worden gestolen. Het botnet zou meer dan een miljoen computers, vooral van kleine bedrijven, hebben besmet en zou in totaal meer dan 100 miljoen dollar (ruim 90 miljoen euro) hebben buitgemaakt.

De FBI ziet Bogachev als de leider van organisaties van cybercriminelen in Rusland en Oekraine en beschuldigt hem van onder meer samenzwering, geld witwassen en identiteitsdiefstal. De tweede hacker op de 'most wanted'-lijst van de FBI is Nicolae Popescu, die een prijs op zijn hoofd heeft van 1 miljoen dollar (ruim 900.000 euro). Hij wordt beschuldigd van onder meer paspoortfraude en het aanbieden van vervalsde services.

DigitalTrends