Interessant:

Windows 8: alle geruchten op een rij

nieuws 15 april 2011 om 09:05

De laatste paar dagen is er veel informatie naar buitengekomen over Windows 8; een beta-versie lekte zelfs uit op internet. PortableGear zet de belangrijkste geruchten op een rij.

Windows Phone 7 interface

De interface van Windows 8 (ook wel bekend als Windows Next) zal waarschijnlijk meer gaan lijken op de Windows Phone 7 met zogenaamde tiles ('tegeltjes') en grotere kleurvakken. In de uitgelekte beta-versie valt de gelijkenis overigens nog mee, hoewel de iconen wel een stuk groter zijn. Net als bij Windows Phone 7 is de directe integratie met de Windows App Store en Windows Live ID belangrijk. De Windows Live ID-opties zijn direct oproepbaar via een speciaal icoon op de taakbalk. De ontwikkeling van Windows 8 richting Windows Phone 7 lijkt erg op de ontwikkeling van Apple's MacOS richting de iOS-interface van de iPad. Ook bij Apple is de integratie met de eigen Apple App Store zeer belangrijk.

Windows 8: ook geschikt voor tablets

Naar verluidt zal Windows 8 ook meteen geschikt zijn voor het gebruik op tablets, naast notebooks en desktops. In dat opzicht is het dus niet zo gek dat de interface (zie boven) meer op Windows Phone 7 gaat lijken: voor touch-bediening zijn immers grotere iconen nodig. Zeker is in elk geval dat Windows 8 compatibel zal zijn met ARM-chips, die vooral in tablets worden toegepast. Overigens beweerde Microsoft bij de introductie van Windows 7 ook dat dat pakket geschikt was voor tablets. Dat blijkt niet het geval: Windows 7-tablets krijgen veel kritiek op de besturing. Wellicht doet Windows 8 het beter met een verbeterde inferface.

Windows 8 impressie
Windows 8 impressie

Windows 8: Desktop-as-a-Service

Nauw aansluitend bij de verregaande integratie met Windows Live ID is dat Windows 8 waarschijnlijk "Desktop-as-a-Service" (DaaS) ondersteunt. Dit betekent dat je er online mee kan werken met je eigen applicaties. Je logt dan via internet in, waarna je eigen desktop verschijnt. Als aansluitende service kan je applicaties voor Windows 8 downloaden in de Windows App Store, die overigens goed is te vergelijken met de mobiele Windows Marketplace.

Aero Lite

Voor minder krachtige notebooks, netbooks en desktops komt er waarschijnlijk een vereenvoudigde versie van Aero (de grafische user interface van Windows 8): Aero Lite. Deze zou niet veel verschillen van de Aero Lite basis-interface van Windows 7.

Windows 8 impressie
Windows 8 impressie

History Vault

Ook voor de 'History Vault'-functionaliteit heeft Microsoft bij Apple afgekeken. Deze 'tijdmachine'-dienst legt naar wens automatisch schaduwkopieen van instellingen en data aan. Daarmee kan je het systeem terugzetten naar een bepaalde datum en tijd om (per ongeluk) verwijderde data weer boven te halen. De schaduwkopieen zouden zowel opgeslagen kunnen worden op de harddisk, externe schijven of in de 'cloud'. De History Vault zou eenvoudig benaderbaar zijn via de systeeminstellingen.

Ribbon-interface voor Internet Explorer 10

De beta-versie van Internet Explorer 10 is inmiddels enige tijd uit en de definitieve versie zal ongetwijfeld voor of tegelijkertijd met Windows 8 uitkomen. Bijzonder is dat deze versie van Explorer de van Microsoft Office bekende 'ribbon-interface' krijgt: je kan dan zelf bepalen welke opdrachten je in de menubalk van browser wil hebben.

Windows 8: ribbon-interface voor Internet Explorer 10
Windows 8: ribbon-interface voor Internet Explorer 10

Definitieve release

Let op dat hier besproken functionaliteiten nog slechts zijn afgeleid uit geruchten en beta-versies. De officiele functionaliteiten en het daadwerkelijke uiterlijk van Windows 8 kunnen dus nog helemaal anders worden. De eerste officiele publieke beta-versie van Windows 8 wordt aankomende september verwacht.

Chip.de