Interessant:

Christenen verbieden gebruik camerafoon

nieuws 16 juni 2003 om 19:56

De komst van mobiele telefoons met ingebouwde camera's zorgt voor veel verwarring. Eerder dit jaar werden ze in Italië al uit het openbare leven verbannen, nu willen steeds meer landen het Italiaanse voorbeeld volgen.

Zo heeft de Australische afdeling van de christelijke jongerenorganisatie YMCA het gebruik van camerafoons op meer dan driehonderd plekken verboden, het gaat vooral om zwemgelegenheden.

Australische organisaties die normen en waarden zeggen te bewaken, hebben al gepleit voor een algeheel verbod op camerafoons in Australische zwemgelegenheden.

Nokia produceert de meeste mobieltjes ter wereld en heeft laten weten de Australische reactie overdreven te vinden. "Als je mobiele telefoons met camera's weigert, dan moet je ook alle gewone toestellen weigeren." Volgens tegenstanders van de camerafoons is het juist een probleem dat de camerafoons niet snel als camera te herkennen zijn en normale fototoestellen wel.

Ook Noord-Ierland heeft een verbod ingesteld op camerafoons bij zwemgelegenheden. Maar Saudi-Arabië gaat het verst, daar geldt een algeheel verbod op camerafoons. Noorwegen zit ook aardig in de maag met de camerafoons, zo is er een internetsite waarop foto's van vrouwenbillen worden afgebeeld, alle foto's zijn genomen met een camerafoon. Juristen zeggen er weinig aan te kunnen doen, er is pas sprake van privacyschending als mensen duidelijk herkenbaar in beeld worden gebracht.

WebWereld