Interessant:

Mobiele telefoon als flitspaal

nieuws 1 april 2003 om 00:00

De aloude plannen om GSM's te gebruiken om snelheidsovertreders op te sporen nemen nu wel heel concrete vormen aan. Het nieuwe kabinet is voornemens de technologie zo snel mogelijk in te voeren.

Maandag stonden deze plannen centraal in de formatieronde voor het nieuwe kabinet. Beide toekomstige coalitiepartners staan positief tegenover de plannen en zien met name de voordelen van de nieuwe techniek.

De techniek is even eenvoudig als doeltreffend. Met behulp van location-based technieken is het mogelijk om de snelheid te meten van een gebruiker van een mobiele telefoon. Door nu de databases van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en de Rijksdienst voor Wegverkeer met elkaar te koppelen, is precies in de gaten te houden hoe hard iemand waar rijdt.

Deze gegevens worden gematched met de gegevens over welke snelheid op dat weggedeelte is toegestaan. Gaat de gebruiker harder dan toegestaan dan volgt automatisch een boete. Enkele operators hebben al aangegeven de boetes te willen incasseren voor de overheid. De boete zal dan direct van het prepaytegoed van de klant worden afgeschreven.

Met name de meer linkse partijen hekelen de inbreuk op de privacy van deze manier van boetes innen. Deze protesten waren ook al te horen toen er plannen waren om eenzelfde techniek in te zetten voor de kilometeheffing van Tineke Netelenbos.

portablegear.nl