Interessant:

Samsung Galaxy Alpha vs. Galaxy S5: verschil

achtergrond 16 augustus 2014 om 11:08

De Samsung Galaxy Alpha is Samsungs nieuwe topmodel voor dit najaar. PortableGear zet de belangrijkste verschillen met de populaire Samsung Galaxy S5 op een rij.

Design & display

De Samsung Galaxy Alpha (SM-G850F) heeft een lagere schermresolutie (720 x 1.280 HD) dan de Galaxy S5 (SM-G900F) (1.080 x 1.920 Full HD). Voor beide toestellen is wel dezelfde schermtechnologie (SuperAMOLED) en hetzelfde krasbestendige glas (Gorilla Glass 3) gebruikt. De Galaxy Alpha is Samsungs eerste Galaxy-smartphone met een frame van metaal (de achterzijde is nog wel van plastic), wat het toestel een luxere uitstraling geeft. Samsung noemt de Alpha dan ook een "design-telefoon". De behuizing van de Galaxy S5 is volledig vervaardigd van plastic.

Besturingssysteem

Zowel de Galaxy Alpha als de Galaxy S5 wordt geleverd met Android 4.4 KitKat (om precies te zijn: respectievelijk met versie 4.4.4 en versie 4.4.2). Nieuw voor versie 4.4 in vergelijking met voorgaande Android-edities zijn onder meer snellere prestaties en een betere accuduur. Daarnaast is er een nieuwe full-screen immersive mode waarin elke pixel op het scherm wordt weergegeven (en alle interface-elementen worden verborgen). Verder is in deze versie Google Cloud Print (waarmee je via WiFi draadloos kan printen met daarvoor geschikte apps) geintegreerd. Google Hangouts+ is vanaf Android 4.4 de centrale plaats voor communicatie: naast chat- en videogesprekken voeren kan je vanuit Hangouts nu ook SMS- en MMS-berichten versturen. Tevens beschikken beide toestellen over Samsungs TouchWiz 6.0-interface.

Processor

De Galaxy S5 is uitgerust met een 2,5GHz quad-core Snapdragon 801-processor van Qualcomm (met 2GB RAM). Deze chipset kan data snel opslaan op of laden vanaf het vaste interne geheugen, wat zorgt voor snellere prestaties. De Galaxy Alpha heeft eveneens 2GB RAM en is voorzien van een zogenaamde octa-core processor. Dit is een processor die bestaat uit twee quad-core processors: een krachtige 1,8GHz Cortex-A15 processor en een energiezuinige Cortex-A7 processor. De Alpha kan daardoor goed de energie verdelen tussen krachtige en energiezuinige prestaties.

Camera

De Galaxy S5 heeft een camera met een 16-megapixel sensor, waar de Galaxy Alpha is voorzien van een 12-megapixel camerasensor. Beide toestellen zijn voorzien van een LED-flitser en bieden de mogelijkheid om video's in 2160p 4K (Ultra HD)-kwaliteit vast te leggen. De Galaxy S5 is daarnaast uitgerust met een 2-megapixel Full HD-frontcamera, de Galaxy Alpha met een reguliere 2,1-megapixel frontcamera. Allebei de toestellen bieden de Dual Camera-functie, waarmee je met de twee camera's tegelijkertijd foto's kan maken. Vervolgens kun je de twee foto's samenvoegen, waarbij je uit verschillende frame-effecten kunt kiezen.

Geheugen

De Samsung Galaxy S5 is beschikbaar in edities met 16GB of 32GB geheugen, dit geheugen is uitbreidbaar met een microSD-geheugenkaart. De Galaxy Alpha heeft 32GB geheugen, dat echter verder niet uitbreidbaar is.

Bijzondere functionaliteiten

De Samsung Galaxy Alpha is uitgerust met veel van de bijzondere functionaliteiten die eerder op de Galaxy S5 waren te vinden. Belangrijkste zijn de vingerafdrukscanner (waarmee je het toestel kan beveiligen), de Ultra-Power Saving Mode (scherm in zwart/wit weergeven en alle onnodige functionaliteiten uitschakelen om de batterij te sparen), een ingebouwde hartslagmeter en de S Health-toepassing (fitness- en gezondheidstoepassingen). In tegenstelling tot de Galaxy S5 is de Galaxy Alpha echter niet waterdicht: een IPX7-certificaat ontbreekt bij dit toestel.

Conclusie

De Samsung Galaxy Alpha is Samsung 'design-toestel'. Het toestel heeft een metalen frame, waar de Galaxy S5 een volledig plastic behuizing heeft. Het display van de Alpha is kleiner en heeft een lagere resolutie dan van de S5. Ook de camerasensor is kleiner en een microSD-kaartslot ontbreekt. Daarnaast is de Alpha in tegenstelling tot de S5 niet waterdicht. Op dit moment lijkt de Galaxy S5 daarom - zeker nu het toestel, na enige tijd op de markt te zijn geweest, voor een lagere adviesprijs verkrijgbaar is - een aantrekkelijkere keuze. Tenzij je natuurlijk per se een 'modebewuste' smartphone met metalen frame wil.

Samsung Galaxy S5 vs. Galaxy Alpha: verschil
Samsung Galaxy S5 vs. Galaxy Alpha: verschil

portablegear.nl