menu sluiten
Hoofdpagina Nieuws tips testen
Telefoons Audio Tablets navigatie camera's e-readers Wearables
zoek

Samsung Galaxy S4 vs. iPhone 5: verschil

Samsung Galaxy S4 vs. iPhone 5: verschilmrt 13Met de introductie van de Samsung Galaxy S4 wil Samsung concurrent Apple werelwijd - ook in Apple's thuisland de VS - voorbijstreven. PortableGear vergelijkt de specificaties van de Galaxy S4 en de iPhone 5.

Samsung heeft momenteel wereldwijde dominatie op de smartphonemarkt dankzij de zeer succesvolle Samsung Galaxy S3. Alleen in de Verenigde Staten, het thuisland van het Amerikaanse Apple, is de iPhone nog de best verkopende smartphone. Samsung zette met de Galaxy S4 in maart 2013 direct de aanval in op de iPhone en Apple door het toestel in New York te presenteren. PortableGear vergelijkt de belangrijkste specificaties van de Samsung Galaxy S4 (i9500) en de iPhone 5.

Samsung Galaxy S4 (i9500)iPhone 5Belangrijkste verschil...
Display
5-inch Full HD SuperAMOLED (1.080 x 1.920 pixels) multi-touch display van Gorilla Glass 34-inch Retina IPS-display (640 x 1.136 pixels) multi-touch display van Gorilla Glass 2Galaxy S4 heeft groter display met hogere schermresolutie
Besturingssysteem
Android 4.2 Jelly BeaniOS 6Galaxy S4 draait op Android; iPhone 5 op iOS
Geheugen
16GB, 32GB of 64GB (uitbreidbaar middels microSD) + 2 jaar gratis 50GB Dropbox-geheugen16GB, 32GB of 64GB (niet uitbreidbaar) + onbeperkt 5GB gratis iCloud-geheugenGalaxy S4 heeft uitbreidbaar geheugen, iPhone 5 niet
Camera
13-megapixel camera + LED-flitser + 1080p Full HD-videorecorder + 2-megapixel frontcamera met 1080p-videorecorder8-megapixel camera + LED-flitser + 1080p Full HD-videorecorder + 1,2-megapixel frontcamera met 720p-videorecorderGalaxy S4 heeft camera's met meer megapixels
Processor
1,9GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 6001,2GHz dual-core Apple A6Galaxy S4 heeft krachtigere quad-core processor
Connectiviteit
o.a. 3G/HSDPA, 4G/LTE, WiFi, Bluetooth 4.0, NFC, MHL, IR LED (infrarood)o.a. 3G/HSDPA, 4G/LTE, WiFi, Bluetooth 4.0Galaxy S4 ondersteunt NFC, MHL en infrarood; de iPhone 5 niet

Display

De Samsung Galaxy S4 heeft een groter (5-inch) display dan de iPhone 5, die voorzien is van een 4-inch touchscreen. Tevens is de schermresolutie van Samsungs toestel hoger: de Galaxy S4 heeft een Full HD-schermresolutie van 1.080 x 1.920 pixels, waar de iPhone 5 een zogenaamde Retina-resolutie heeft van 640 x 1.136 pixels. Zowel de Galaxy S4 (SuperAMOLED) als de iPhone 5 (IPS) gebruikt een heldere schermtechnologie die zorgt voor goede kijkhoeken. Het scherm van de iPhone 5 is verder vervaardigd van het krasbestendige Gorilla Glass 2; de Galaxy S4 maakt gebruik van het nieuwere Gorilla Glass 3. Volgens Gorilla Glass-fabrikant Corning is Gorilla Glass 3 driemaal zo krasbestendig zijn als de voorgaande generatie Gorilla Glass, waardoor krassen op het display 40 procent minder zichtbaar zijn.

Besturingssysteem

De Samsung Galaxy S4 draait op Android 4.2 Jelly Bean en maakt gebruik van de gebruiksvriendelijke TouchWiz UX-interface. De iPhone 5 komt met het iOS 6. Beide systemen bieden hun eigen browser met Google's Chrome (vanaf Android 4.1) en Apple's Safari (iOS). Ook vind je voor allebei de besturingssysteem veel apps in de iTunes App Store (iOS) en de Google Play Store (Android), maar Apple is qua app-aanbod nog altijd koploper. Toch staat Android inmiddels bijna gelijk. Welk systeem het beste is, hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur. Android kan je meer naar eigen smaak personaliseren; iOS is iets toegankelijker voor beginnende smartphone-gebruikers.

Geheugen

De iPhone 5 is verkrijgbaar in edities met 16GB, 32GB of 64GB geheugen. Dit geheugen is niet uitbreidbaar. Wel krijg je gratis onbeperkt 5GB online opslaggeheugen op Apple's iCloud-service (mits je je inschrijft). De Samsung Galaxy S4 is beschikbaar met 16GB, 32GB of 64GB geheugen. Dit geheugen kan je uitbreiden middels microSD. Daarnaast krijg je op de Galaxy S4 gratis 2 jaar 50GB online opslagruimte op Dropbox.

Camera

De iPhone 5 beschikt over een 8-megapixel camera + LED-flitser + 1080p Full HD-videorecorder aan de achterzijde en over een 1,2-megapixel (720p) frontcamera/webcam aan de voorzijde. De Samsung Galaxy S4 biedt een 13-megapixel camera + LED-flitser + 1080p Full HD-videorecorder aan de achterzijde en een 2-megapixel (1080p) frontcamera/webcam aan de voorzijde. Beide camera's zijn uitstekend, maar de Galaxy S4 biedt geavanceerdere camerafunctionaliteiten. Hieronder zijn 'Burst shot'-functie (schiet met een druk op de knop maximaal twintig foto's achter elkaar) en 'Best photo' (selecteert automatisch het beste beeld uit een reeks van acht foto's), 'Dual Camera' (met de twee camera's tegelijkertijd foto's maken) en 'Dual Video Call' (tijdens een videogesprek kun je de tweede camera gebruiken om aan je gesprekspartner te laten zien waarnaar je kijkt).

Processor

De Nederlandse editie van de Samsung Galaxy S4 komt met een 1,9GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 600-processor met 2GB RAM. De iPhone 5 heeft een 1,2GHz dual-core Apple A6-processor (met 1GB RAM) aan boord. Uit benchmarks blijkt dat de Galaxy S4 één van de snelste smartphones op de markt, waarmee het toestel ook de iPhone 5 ruim achter zit laat.

Connectiviteit

De Samsung Galaxy S4 en de iPhone 5 ondersteunen beide uiteraard 3G/HSDPA, WiFi en Bluetooth 4.0. Ook bieden zowel Samsungs als Apple's smartphone support voor 4G/LTE. De Galaxy S4 biedt als extra echter ondersteuning van NFC (onder meer voor mobiel betalen of om snel data tussen Android-toestellen over te dragen), MHL (waarmee het toestel met een speciale kabel via de microUSB-poort eenvoudig op een HD-scherm is aan te sluiten) en IR LED (infraroodsensor waardoor de Galaxy S4 is te gebruiken als afstandsbediening).

Conclusie

Met de Samsung Galaxy S4 steekt Samsung Apple definitief de loef af. De Galaxy S4 biedt een groter en scherper scherm, een krachtigere processor, een betere camera en completere connectiviteit (met NFC, MHL en infrarood) dan de iPhone 5. Android kan zich inmiddels probleemloos meten met iOS wat betreft app-aanbod en is meer te customizen dan iOS. iOS heeft echter een minder hoog instapniveau, maar dankzij de TouchWiz-interface weet Samsung het Android OS op de Galaxy S4 ook snel toegankelijk te maken. Alleen het plastic design van de Galaxy S4 bijft nog in de schaduw staan van prachtige (maar kwetsbaarder) glazen design van de iPhone 5.

iPhone 5 vs. Samsung Galaxy S4
iPhone 5 vs. Samsung Galaxy S4

20 maart 2013 - 18:16
Dossier: Smartphones
Bron: PortableGear

Reacties

1 GB RAM geheugen heeft de Iphone, 2 GB RAM geheugen heeft de S4..F - 5 jul 2013 16:58

De S4 is goedkoper en heeft een beter beeld ik heb em net gekocht ik raad jouw dat ook aan!Gerrit-jan - 15 apr 2013 11:56

Voor mij zeker geen huile omdat de iphone niet wint. De keuze voor je telefoon blijft een stukje persoonlijke voorkeur. Qua uiterlijk en en besturingssysteem. Zelf zou ik graag een iphone met android zien :P maarja gaat nooit gebeuren.

Nog een opmerking over breekbaarheid, galaxy's zijn van plastic. Dat absorbeert de kracht bij een val veel beter. Iphones met aluminium frame absorberen de kracht totaal niet. Dan is het scherm vaak de zwakste schakel. Dit gaat ook voor ipad's trouwens.

K weet niet of je serieus was over t stukje marketing, maar t is best triest dat het zo werkt. Gewone een dike chip om hoge specs te vermelden. Octacore, alleen hij zal nooit acht cores tegelijk gebruiken. Wat overigens wel een mooi systeem is. 4 snelle en 4 tragere maar energiezuinige cores wisselen elkaar af naar aanleiding van de gevraagde performance. Super bedacht. Maar het is dus niet zo dat 8 cores meteen veel snelheid betekent.

Nog een stukje over marketing, kijk apple gaat het op dat front verliezen van samsung. Apple gaat goed vanwege de grote vraag vanuit de consument. Samsung speelt vanuit de resellers een veel slimmer spelletje. Ik kan je vertellen dat de marge op Apple dramatisch is. Bij samsung is dit beter. Niet dat resellers meteen binnenlopen bij de verkoop van een tab. Maar toch er blijft meer over. En uiteindelijk gaat het hier toch om :P. Dus deze bedrijven verkopen echt liever samsung dan apple. (Gewerkt bij een zeer grote reseller) als apple hier niet wat flexibeler in worden maken het zichzelf onnodig moeilijk.J05B - 30 mrt 2013 09:07

@J05B lees eens wat beter. Benchmarks staan genoemd. De iPhone is kwetsbaar vanwege het glazen design, niet vanwege het glazen scherm.

Wel interessant dat je ons een inkijkje geeft in de strategie van Samsung, heel verhelderend.

Het lijkt een beetje op huilie huilie omdat de iPhone niet wint.

@DaVince, info over mAh en uithoudingsvermogens zou ik ook graag zien.Bumba - 28 mrt 2013 16:40

Het genoemde "geheugen" is opslag, niet geheugen. Vervolgens wordt er niks gezegd over hoeveel (werk)geheugen in het ding zit... En de batterijtijd? Helemaal niet genoemd, wel behoorlijk belangrijk voor een telefoonvergelijking.DaVince - 28 mrt 2013 09:45

Slecht artikel. Allemaal vage simpele vergelijkingen die eigenlijk niet veel zeggen. Als je gaat vergelijken kom dan met benchmarks, foto's vergelijken om de camera kwaliteit te bepalen. De iphone is overigens niet kwestbaarder omdat hij van glas is.... De galaxy is toch ook van glas (scherm) een iphone gaat sneller kapot vanwege het hoekige ontwerp. Valt je telefoon op een hoek dan breekt je scherm. De achterkant en zijkant van iphone 5 zijn van aluminium trouwens. 1 op 1 resolutie vergelijken is nutteloos. Het scherm formaat is anders. Je moet kijken naar de pixel dichtheid. De opmerking dat een groter scherm beter is moet maar blijken. Vele mensen vinden het scherm namelijk te groot... Owja over de processor. Hoop dat jullie weten dat deze niet max kan presteren. Samsung levert een snellere chip puur voor marketing uitspraken. Als dezd chip max zou presteren is deze binnen de kortste keren oververhit.

Weer zo'n 'tech' site die eigenlijk nutteloos is. Lijkt nu.nl wel.
En dat de s4 een mooi toestel is, absoluut. Maar schrijf over feiten en niet over vage algemene aannames!J05B - 23 mrt 2013 09:10

Door PortableGear te gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies voor analyse, persoonlijke inhoud en advertenties. Klik hier voor meer informatie.
x akkoord