Interessant:

Samsung Galaxy S3 vs. Galaxy S2: verschil

achtergrond 4 mei 2012 om 12:00

De Samsung Galaxy S3 (i9300) is de nieuwe vlaggenschip-smartphone van Samsung. PortableGear bekijkt de verschillen met de voorgaande Samsung Galaxy S2 (i9100).

De Samsung Galaxy S3 (i9300) is de opvolger van de populaire Samsung Galaxy S2 (i9100). PortableGear zet de belangrijkste verschillen op het gebied van het design, het display, het besturingssysteem, de processor, de camera, het geheugen, de connectiviteit en de SIM-kaart op een rij.

Design

De Samsung Galaxy S3 heeft een groter (4,8-inch) display dan de Galaxy S2 (4,3-inch), dus uiteraard is het toestel ook iets groter en zwaarder. De S3 meet 136,6 x 70,6 x 8,6 millimeter en weegt 133 gram; de S2 meet 125,3 x 66,1 x 8,5 millimeter en weegt 116 gram. De S3 is nog altijd bijna net zo dun als zijn voorganger: het toestel is slechts 0,1 millimeter dikker dan de S2. Het design van de Galaxy S3 is "geïnspireerd door de natuur" en heeft nog subtielere rondingen dan zijn voorganger.

Display

De Samsung Galaxy S3 heeft een groter 4,8-inch Super AMOLED-display met een HD-resolutie (720 x 1280 pixels) dan de Galaxy S2, die is voorzien van een 4,3-inch Super AMOLED Plus-display (480 x 800 pixels). Dankzij de Super AMOLED-technologie zijn beide displays bijzonder helder. De Galaxy S3 maakt echter gebruik van een zogenaamde PenTile RBGB-pixelmaxtrix, die (als je het onder een microscoop zou leggen) iets minder helder is dan de volledige RGB-pixelmatrix van het Super AMOLED Plus-display van de Galaxy S2 (de benaming "Plus" verwijst naar het gebruik van een dergelijke volledige pixelmatrix). Voor de S2 is gebruik gemaakt van het krasbestendige Gorilla Glass van de eerste generatie; voor de S3 van Gorilla Glass 2, dat nog lichter en dunner is.

Besturingssysteem

De Samsung Galaxy S3 draait bij levering op Android 4.0 Ice Cream Sandwich, waar de Galaxy S2 in eerste instantie geleverd werd met Android 2.3 Gingerbread. Voor de Galaxy S2 is inmiddels echter een Android 4.0-update beschikbaar. Verder maken beide toestellen gebruik van de TouchWiz-interface (versie 4.0 op S2, versie 5.0 op S3), dus op dit gebied is niet heel veel veranderd.

Processor

Een van de belangrijkste verschillen tussen de Galaxy S3 en de Galaxy S2 is de processor. De Galaxy S2 is voorzien van een 1,2GHz dual-core Exynos 4210-chip; de Galaxy S3 is uitgerust met de nieuwe 1,4GHz quad-core Exynos 4412-processor. Dankzij deze nieuwe processor met meerdere kernen kan je rekenen op nog snellere prestaties en multitasking.

Camera

De Samsung Galaxy S3 is net als de Galaxy S2 voorzien van een 8-megapixel camera met een LED-flitser en een 1080p Full HD-videorecorder. Op de Galaxy S3 zijn echter handige nieuwe camerafunctionaliteiten toegevoegd, zoals een "Burst shot"-functie (waarmee je met een druk op de knop maximaal twintig foto's achter elkaar schiet) en een "Best photo"-optie (die automatisch het beste beeld uit een reeks van acht foto's voor je selecteert).

Geheugen

De Samsung Galaxy S3 komt in edities met 16GB, 32GB of 64GB geheugen; de Galaxy S2 is alleen verkrijgbaar in edities met 16GB of 32GB geheugen. Het geheugen van beide toestellen is uitbreidbaar middels microSD. Bij de Galaxy S3 krijg je als extra verder ook twee jaar gratis 50GB Dropbox-cloudopslag. In totaal biedt de Galaxy S3 dus meer opslaggheugen dan de Galaxy S2.

Connectiviteit

De Samsung Galaxy S3 en Galaxy S2 bieden beide ondersteuning van 3G/HSDPA, WiFi, WiFi-Direct, DLNA, microUSB (MHL), USB-on-the-Go en push e-mail. Waar de S2 Bluetooth 3.0 ondersteunde, heeft dat op de S3 plaatsgemaakt voor Bluetooth 4.0. Daarnaast is op de S3 NFC-ondersteuning toegevoegd. De S2 heeft een 2-megapixel webcam; op de S3 vind je een 1,9-megapixel webcam. Zoals hierboven reeds vermeld komt de S3 verder met de voorgeïnstalleerde Dropbox-app, die je twee jaar lang gratis 50GB cloudopslag biedt.

SIM-kaart

De Samsung Galaxy S2 heeft een regulier SIM-kaartslot. Op de Galaxy S3 heeft deze plaatsgemaakt voor een microSIM-kaartslot, wat betekent dat je je SIM-kaart moet opknippen (kan via pons of standaard bij nieuwe SIM-kaarten) of een nieuwe SIM-kaart moet aanschaffen.

Kleuren

De Samsung Galaxy S3 is leverbaar in het donkerblauw of wit, de Galaxy S2 in het zwart of wit. Na langere tijd op de markt te zijn geweest, verscheen er ook een roze editie van de Galaxy S2. Mogelijk kunnen we na verloop van tijd dus wellicht ook een roze S3 tegemoet zien. Vooralsnog moet je het echter doen met een witte of een donkerblauwe S3-uitvoering.

Extra: nieuwe Smart Functies

Op de Samsung Galaxy S3 zijn verschillende geavanceerde functies toegevoegd, die op de Galaxy S2 niet te vinden waren. Zo vind je op de S3 "SmartStay" (de S3 denkt met je mee: als je aan bijvoorbeeld een mailtje aan het lezen bent, registreert de frontcamera dat en gaat de telefoon niet in standbymodus), "Direct Call" (je kan direct iemand bellen die je aan het sms'en bent door het toestel richting je hoofd te bewegen), "Smart Alert" (als je de telefoon oppakt, trilt hij als je een bericht hebt ontvangen of oproepen hebt gemist), "S-Beam" (om razendsnel bestanden met elkaar uit te wisselen) en "S Voice" (een voice-assistent net als Siri van de iPhone; deze is niet beschikbaar in het Nederlands).

Samsung Galaxy S3 vs. Samsung Galaxy S2: verschil
Samsung Galaxy S3 vs. Samsung Galaxy S2: verschil

portablegear.nl