Interessant:

EXIF-data: denk aan je foto-privacy

achtergrond 8 april 2011 om 08:05

Als je een foto maakt wordt, wordt er ook op het eerste oog niet zichtbare meta-informatie in de foto opgeslagen; deze zogenaamde EXIF-data bevatten onder de camera-instellingen en mogelijk GPS-gegevens.

Wat is EXIF-data?

Uiteraard is het altijd verstandig goed na te denken voordat je een foto op internet zet. Voor je het weet heb je spijt van die foto die je eerst 'zo leuk' vond en heeft iedereen hem reeds online gezien... Daarnaast bevat een digitale foto EXIF (Exchangeable Image File Format)-data, meta-informatie die je niet meteen ziet maar die met slechts weinig moeite te bekijken is. Niet alle fotoformaten ondersteunen EXIF-data, maar twee van de meest gebruikte (JPEG en TIFF) zijn wel voorzien van deze meta-informatie. Er zijn (vooralsnog) geen videoformaten met EXIF-data.

De EXIF-data kunnen erg nuttig zijn voor professionele fotografen: in deze data zijn namelijk de foto-instellingen van de camera waarmee de foto is genomen te vinden. Denk hierbij aan zaken als sluitertijd, belichtingswaarde, ISO-waarde en flitser-instellingen. Daarnaast is in de EXIF-data ook opgenomen op welke datum en op welke tijd de foto is genomen en welk type camera is gebruikt. Fotosites als Flickr en Picasa bieden dankzij EXIF-data de mogelijkheid om foto's te sorteren op het type camera waarmee ze zijn genomen. Zo kun je snel zien of de geleverde beeldkwaliteit van de betreffende camera voor jou naar wens is! De thumbnail van de afbeelding (voor de weergave in Windows verkenner) wordt ook in de EXIF-data opgenomen. Ten slotte komen er steeds meer digitale camera's met GPS-ondersteuning en steeds meer smartphones met camera én GPS. Deze modellen slaan ook de locatiegegevens - de coördinaten waar je de foto hebt genomen - op.

Hoe bekijk ik EXIF-data?

De basale EXIF-data van foto's die op je PC of Mac staan zijn eenvoudig te bekijken via het besturingssysteem van de computer. In Windows druk je met de rechtermuisknop op een foto en selecteer je 'eigenschappen' en vervolgens selecteer je het tabblad 'Details' om de basale EXIF-data te bekijken. Op de Mac selecteer je een foto en druk je Command-I en ga je wederom naar het tabblad 'Details' om de EXIF-data te zien. De EXIF-data die je zo bekijkt, bevat alleen basisinformatie, zoals camera-instellingen. Voor meer uitvoerige EXIF-data (zoals de thumbnail) heb je een apart programmaatje nodig. Computermagazine ComputerTotaal adviseert hiervoor het freeware-programma XnView.

EXIF-data in Windows Vista
EXIF-data in Windows Vista

Hoe verwijder ik EXIF-data?

In Photoshop en Photoshop Elements vind je de optie 'Opslaan voor web'. Als je deze gebruikt voor het opslaan van je foto wordt EXIF-data automatisch verwijderd. Een andere mogelijkheid is om een speciaal programma te gebruiken waarmee je de EXIF-data stript, zoals het al genoemde XnView of Exif Tag Remover, JPEG & PNG Stripper. Bij het uploaden naar fotosite Flickr is het ook mogelijk om in te stellen dat je EXIF-data niet meestuurt.

Casus 1: Thumbnail in EXIF-data verraadde naakte tv-presentatrice

Hoe EXIF-data onbedoeld gegevens kan bevatten die je verder liever niet deelt, bleek in 2003 bij de 'kwestie Catherine Schwartz'. Schwartz, een Amerikaanse tv-presentatrice, publiceerde in dat jaar op haar blog een foto van haar ogen. Ze had hiertoe een deel van haar gezicht uitgesneden van een originele foto waarop ze naakt stond. Vervolgens had ze de foto onder dezelfde naam opgeslagen, waardoor de EXIF-data behouden bleef, ook de originele thumbnail van haar naaktfoto. Met behulp van EXIF-uitlezers werd de naaktfoto snel ontdekt en - tot schrik van Schwartz - over internet verspreid.

Thumbnail in EXIF-data verraadde naakte tv-presentatrice
Thumbnail in EXIF-data verraadde naakte tv-presentatrice

Casus 2: EXIF-data Mythbuster uitnodiging voor dieven

Een ander geval van het uitlekken van EXIF-data betrof Adam Savage, presentator van het wetenschapsprogramma Mythbusters op Discovery. Hem werd het extra aangerekend omdat hij toch een rolmodel zou moeten zijn wat betreft technologiegebruik. Begin 2010 verstuurde hij met zijn iPhone naar Twitter een foto van zijn nieuwe Toyota Land Cruise met daarbij de tekst dat hij ermee naar zijn werk ging. Omdat de GPS-functie van zijn iPhone aanstond, kon The New York Times achterhalen waar Savage woonde en wisten ze dus ook gelijk hij dat niet thuis was, omdat hij ook vermeld had dat hij net wegging... In dit geval was het niet zo'n groot probleem omdat een krant het ontdekte, maar in theorie hadden dus ook dieven de data kunnen achterhalen en hun slag kunnen slaan.

GPS-gegevens in EXIF-data verraadde woonlocatie Mythbuster
GPS-gegevens in EXIF-data verraadde woonlocatie Mythbuster

ComputerTotaal