Interessant:

Samsung Galaxy Xcover versus Sony Ericsson Xperia active

topproducten 1 oktober 2011 om 16:06

Robuuste Android-smartphones zijn de laatste trend in smartphoneland. PortableGear vergelijkt de mogelijkheden van twee robuuste modellen: de Samsung Galaxy Xcover en de Sony Ericsson Xperia active.

Conclusie:
Display & design
De Samsung Galaxy Xcover (S5690) en de Sony Ericsson Xperia active hebben beide een capacitive touchscreen met ondersteuning van multitouch, zodat ze met meerdere vingers tegelijkertijd is te bedienen zijn. Het display van de Galaxy Xcover is met 3,65-inch iets groter dan het 3-inch display van de Xperia active, waardoor het toestel prettiger is te bedienen voor gebruikers met grote vingers. Daarentegen is het zogenaamde 'Reality Display' van de Xperia active, waarvoor is gebruik gemaakt van Sony's Mobile BRAVIA Engine, een stuk helderder dan het display van Galaxy Xcover, waarvoor de traditionele TFT-schermtechnologie is toegepast. Dat is lastig voor avonturies in zonnige landen, omdat het scherm moeilijker is af te lezen bij direct zonlicht. Handig aan de Xperia ray is verder het gesloten haakje aan de onderzijde waarmee je het toestel aan je broek of rugtas kan bevestigen.

Besturingssysteem
Zowel de Sony Ericsson Xperia active als de Samsung Galaxy Xcover draait op Android 2.3 Gingerbread. Hierdoor heb je direct toegang tot alle bekende Google-toepassingen, zoals Google Maps, Google Search, YouTube, Gmail en Google Talk. Voor het gebruikersgemak hebben beide toestellen een eigen interface-schil om Android heen: de Galaxy Xcover maakt gebruik van de TouchWiz-interface en de Xperia active van Sony Ericssons panel-achtig interface, UX (User eXperience) genaamd. Beide zijn prettig en snel in gebruik.

Robuustheid
De Sony Ericsson Xperia active en de Samsung Galaxy Xcover hebben allebei een zogenaamde IP67-certificaat. Dat betekent dat de toestellen bestand zijn tegen stof, schokken en water. Je kan ze gedurende 30 minuten tot 1 meter onder water houden. De Galaxy Xcover heeft een display van het krasbestendige Gorilla Glass van fabrikant Corning. De Xperia active heeft eveneens een display van krasbestendig mineraal glas. Deze is echter niet vervaardigd door Gorilla Glass-fabrikant Corning, maar door hun onbekendere concurrent Dragontrail. Sony Ericsson claimt verder dat de Xperia active probleemloos werkt met natte vingers.

Camera
De Samsung Galaxy Xcover heeft een eenvoudige 3,2-megapixel camera met LED-flitser aan boord, waarvan de LED-flitser dubbelt als zaklamp. De Sony Ericsson Xperia active biedt uitgebreidere camerafunctionaliteiten met een 5-megapixel, LED-flitser en een 720p HD-videorecorder. Ook dit toestel beschikt over een ingebouwde zaklampfunctie.

Connectiviteit
De connectiviteit van zowel de Sony Ericsson Xperia active als de Samsung Galaxy Xcover is prima in orde met ondersteuning van WiFi, Bluetooth en 3G/HSDPA. Samsung maakt contact met al je sociale netwerken eenvoudig met de Social Hub-app (naast uiteraard aparte apps voor Facebook en Twitter). Sony Ericsson heeft de Xperia active onder meer voorzien van de Timescape-app (voor Twitter-integratie) en een uitgebreide Facebook-app. Instant messaging is op beide toestellen direct mogelijk middels Google Talk. De Galaxy Xcover is daarnaast ook voorzien van ChatON, Samsungs nieuwe (multi-platform) messenger-app.

Sony Ericson Xperia active vs. Samsung Galaxy Xcover
Sony Ericson Xperia active vs. Samsung Galaxy Xcover

Conclusie
De Sony Ericsson Xperia active is met een verkoopadviesprijs van 309,- duurder dan de Samsung Galaxy Xcover, die een verkoopadviesprijs van 299,- heeft. Voor de iets hogere prijs krijg je echter wel de beschikking over een helderder scherm en betere camerafunctionaliteiten. De Xperia active is met 3-inch echter wel heel erg klein en daardoor niet prettig in gebruik voor mensen met grote handen; zij zijn beter af met de Galaxy Xcover. Qua connectiviteit en robuustheid doen de toestellen niet voor elkaar onder: je kan ze gerust meenemen in extreme omstandigheden en toch altijd mobiel online zijn.

portablegear.nl