Interessant:

Overzicht van iPad-klonen

topproducten 1 juni 2010 om 14:50

De introductie van de Apple iPad heeft de internet tablet weer populair gemaakt en gezorgd voor een hausse aan nieuwe tablets. PortableGear geeft een overzicht.

Begin 2010 werd de Apple iPad geintroduceerd, een 9,7-inch internet tablet. Deze tablet - die geschikt is voor internetten, multimedia bekijken, gamen en als e-reader - ontketende een ware hype in het voorheen zieltogende internet tablet-segment. De iPad is verkrijgbaar met 16GB, 32GB of 64GB geheugen en met alleen WiFi of met WiFi en 3G-ondersteuning. De iPad is voornamelijk populair door het uitstekende touchscreen en de intuitieve interface. Toch ontbreken er nogal wat zaken aan Apple's tablet, zoals een ingebouwde webcam, Flash-ondersteuning, uitbreidbaar geheugen, USB-poorten en ondersteuning van multitasking. Veel andere fabrikanten hebben reeds iPad-klonen op de markt gebracht die wel over veel van deze mogelijkheden beschikken. In de hierop volgende paragrafen lees je meer over deze alternatieven voor de iPad.

Introductie: Apple iPad
Introductie: Apple iPad

Op de Computex 2010-beurs in Tawain, de grootste technologiebeurs van Azie, introduceerde computerfabrikant Asus de Asus Eee Pad, een directe concurrent voor de iPad. De Eee Pad is er in een 12-inch (de Asus Eee Pad EP121) en in een 10-inch (de Asus Eee Pad EP101TC) variant. De 12-inch variant is de belangrijkste versie: deze tablet draait op Windows 7 Home Premium en beschikt over een Intel Core 2 Duo-processor. De Asus Eee Pad ondersteunt multitasking en is te gebruiken als e-reader en als multimediaspeler. Tekstingave is mogelijk middels een virtual toetsenbord of een optioneel hybride toetsenbord/docking station. Asus zegt dat je 10 uur achtereen op de Asus Eee Pad EP121 kan werken.

Asus Eee Pad
Asus Eee Pad

De Dell Streak (Mini 5i) is met zijn 5-inch multi-touch display de kleinste iPad-kloon van een bekend merk die tot dusverre is geintroduceerd. Dells tablet draait op Android 1.6 en is voorzien van een snelle 1Ghz Snapdragon-processor, 16GB intern geheugen (uitbreidbaar tot 32GB via microSD) en WiFi en 3G/HSDPA-ondersteuning voor snel draadloos internet op reis. In tegenstelling tot de iPad heeft de Streak wel een (5 megapixel) camera en foto's en video's zijn direct te uploaden naar sites als YouTube, Flickr en Facebook. De Dell Streak ondersteunt Bluetooth, Microsoft Exchange en Google Voice voor optimale connectiviteit. Nieuwsfeed van sociale netwerken als Twitter, Facebook en YouTube zijn snel te bekijken via geintegreerde sociale netwerk-applicaties.

Dell Streak
Dell Streak

Op moment van dit schrijven is de HP Slate nog in ontwikkeling en is nog niet duidelijk op welk besturingssysteem HP's internet tablet zal draaien. Aanvankelijk wilde HP de Slate laten draaien op Windows 7, maar mogelijk komt de Amerikaanse fabrikant op dit besluit terug. In tegenstelling tot de iPad zou de Slate wel voorzien zijn van een USB-aansluiting, Flash-ondersteuning en van de mogelijkheid om het geheugen via een SD/SDHC-geheugenkaart uit te breiden. Tevens beschikt de Slate over een ingebouwde webcam en een 3 megapixel camera om mee te fotograferen. De HP Slate ondersteunt HD-video en is te bedienen met de hand of met de meegeleverde stylus. HP's touch-tablet is verder voorzien van een Intel Atom Z5530, 1GB RAM en een opslaggheugen van 32GB of 64GB.

HP Slate
HP Slate

De Toshiba Journ.E Touch M400 is een 7-inch internet tablet die veel bescheidender specificaties heeft dan de iPad. Toshiba's tablet is veel goedkoper, maar wel van mindere kwaliteit en met minder mogelijkheden dan Apple's tablet. De Journ.E heeft een 7-inch display en is voorzien van WiFi en applicaties waarmee je direct op YouTube, Picasa of Facebook zit. Deze tablet draait op Windows CE, een eenvoudige versie van Windows voor apparaten met een bescheiden processor. Optioneel is de Toshiba's tablet te voorzien van een HDMI-uitgang en een TV-kit.

Toshiba Journ.E
Toshiba Journ.E

Net als de HP Slate bevindt ook MSI's concurrent voor de iPad zich op dit moment nog in de ontwikkelingsfase. Op de Computex 2010 beurs werd het eerste prototype van de MSI WindPad getoond. MSI zou van plan zijn om van deze 10-inch tablet zowel een Android- (WindPad 110) als een Windows 7- (WindPad 100) uit te brengen. Het is op dit moment nog niet duidelijk of en wanneer de WindPad officieel op de markt komt.
foto: Engadget

MSI WindPad
MSI WindPad

portablegear.nl