Interessant:

Top 10 gadgets van 2008

topproducten 27 december 2008 om 08:00

2008 was weer een topjaar voor gadgetliefhebbers. PortableGear geeft een top 10 van de vetste gadgets die in 2008 de revue zijn gepasseerd en die het herinneren waard zijn.

De Samsung TOUCHWIZ F480 is een multimedia-telefoon uit het 'Style'-segment van Samsung en staat ook korter bekend als de Samsung TOUCHWIZ. De F480 was het eerste Samsung-toestel met het stijlvolle TouchWiz-interface dat in 2008 later ook is toegepast op de Samsung Omnia en Samsung Pixon. Naast een bijzonder fraaie vormgeving is de Samsung TOUCHWIZ F480 ook bijzonder krachtig. Achter het 2,8" touchscreen gaat een 5 megapixel camera schuil met autofocus, power LED flits en videostabilisatie. Andere multimediale functies, zoals high-speed internet, audio- en videoplayback zijn (uiteraard) ook standaard. Leuk is de mobile blog functie, waarmee je in een handomdraai foto's, video's en teksten publiceert op het wereldwijde web. Al met al is de TOUCHWIZ F480 een van de trendsetters van 2008.

Samsung F480 TouchWiz
Samsung F480 TouchWiz

De Nokia E71 werd tegelijkertijd geintroduceerd met de Nokia E66 en beide zijn high-end smartphones waarmee Nokia in 2008 bevestigde ook een goede fabrikant van zakelijke toestellen te zijn. De Nokia E71 is de opvolger van de Nokia E61 in de E-serie. De Nokia E71 is een stuk compacter dan zijn voorgangers, namelijk maar 57 mm lang, 10 mm dun en 126 gram licht. Deze stijlvolle smartphone is voorzien van een handzaam volwaardig qwerty-toetsenbord en HSDPA, 3.2 megapixel camera, WiFi, Bluetooth en microSD-slot. Daarnaast kan je er optimaal mee e-mailen dankzij de ondersteuning van Microsoft Exchange. Ook navigeren behoort tot de mogelijkheden, omdat de E71 ook aGPS en Nokia Maps ondersteunt. Een erg prettige smartphone voor zakelijk gebruik dus.

Nokia E71
Nokia E71

Tussen al het geweld van high-end cameratelefoons en smartphones verraste Samsung in 2008 ook met de Samsung B2700, een nieuwe robuuste telefoon die de M110 opvolgde. PortableGear ondervond in een test dat de B2700 daadwerkelijk niet stuk te krijgen is. Niet alleen is de B2700 enorm robuust, ook wat betreft overige functionaliteiten is het een zeer complete survivaltelefoon. Behalve dat hij schokvast en water- en stofbestendig is, beschikt het toestel namelijk ook over hoogtemeter, stappenteller, kompas en ingebouwd zaklampje. Verder is het ook mogelijk om er video mee op te nemen of te fotograferen en om er muziek op te luisteren via de FM-radio of muziekspeler.

Samsung B2700
Samsung B2700

TomTom introduceerde in 2008 de nieuwe GO x40 LIVE-serie, waarvan het topmodel de TomTom GO 940 LIVE is. Deze navigator beschikt over TomTom's High Definition Traffic (HDT) voor actuele verkeersinformatie onderweg. Daarnaast is TomTom's IQ Routes-technologie voor de GO x40 LIVE-serie (naast de 940 LIVE bestaande uit de GO 540 LIVE en GO 740 LIVE) vernieuwd: deze techniek is nu gebaseerd op historische reisinformatie van elke weg, gespecificeerd voor iedere dag van de week met een interval van vijf minuten. Daardoor berekent het systeem nog slimmere routes. Nieuw is ook de beschikbaarheid van TomTom's LIVE-services (een betaalde abonnementsservice), waarmee de navigatie (met behulp van een ingebouwde SIM-kaart en GPRS) nog verder geperfectioneerd wordt. Twee andere nieuwe bijzondere opties zijn de aanwezigheid van informatie over brandstofprijzen en de mogelijkheid om op de TomTom online gebruik te maken van Local Search in Google.

TomTom GO 940 LIVE
TomTom GO 940 LIVE

De HTC Touch Pro is de toetsenbord uitvoering van de HTC Touch Diamond, waarmee HTC in 2008 definitief doorbrak op de consumentenmarkt. Met de Touch Pro voegde HTC in 2008 wederom een hybride smartphone - zowel toetsenbord als touchscreen - toe aan het assortiment. De HTC Touch Pro is een 165 gram wegende smartphone draaiend op Windows Mobile 6.1 Professional. Naast het toetsenbord verschilt de Touch Pro ook op geheugengebied van de Touch Diamond. Daar waar de Diamond is voorzien van 4 GB intern geheugen heeft de Touch Pro 'slechts' 512 MB flash geheugen. Dit geheugen is overigens wel uit te breiden. De HTC Touch Pro is verder nog voorzien van een TV-Out, GPS, Bluetooth en WiFi, waarmee dit toestel - samen met de Samsung Omnia en Sony Ericsson Xperia X1 - een van de compleetste Windows Mobile-smartphones van 2008 is.

HTC Touch Pro
HTC Touch Pro

2008 was het jaar van de doorbrak van de mini-laptops (of netbooks). Met de Samsung NC10 nam ook Samsung de eerste schreden op deze markt. Je kan de NC10 makkelijk mee op stap nemen dankzij het kleine formaat en het lichte gewicht van slechts ongeveer 1 kilogram. Op het heldere 10.2" inch scherm kan je probleemloos draadloos internetten dankzij de ondersteuning van WiFi. Additionele accessoires kunnen eveneens draadloos worden aangesloten met dank aan de aanwezigheid van Bluetooth. De Samsung NC10 draait op Windows XP, zodat je Office-bestanden kan bewerken. Deze mini-laptop heeft dankzij de 6-cel accu een gebruikerstijd van ongeveer 8 uur, dus je kan er op reis de nodige tijd mee vooruit. De Samsung NC10 is beschikbaar in een editie met harddisk van 80 GB, 120 GB of van 160 GB en in het wit, zwart en blauw.

Samsung NC10
Samsung NC10

In 2008 introduceerde Sony Ericsson de Xperia X1, het eerste model in de nieuwe Xperia-serie van Sony Ericsson. De Sony Ericsson X1 is een echte multimedia-telefoon met alles erop en eraan, zoals uitschuifbaar QWERTY-toetsenbord, internet, WiFi, een 3.2 megapixel camera, en mediaspeler voor muziek, video en foto's. Ook is de Xperia X1 voorzien van aGPS, zodat je altijd kan zien waar je je foto's hebt genomen. De fraai afgewerkte slider is er in het zwart en silver en vormde samen met de HTC Touch Pro en de Samsung Omnia de top drie high-end Windows Mobile-smartphones van 2008.

Sony Ericsson Xperia X1
Sony Ericsson Xperia X1

Canon introduceerde in 2008 een compacte digitale camera die het nieuwe vlaggenschip van de fabrikant is: de Canon IXUS 980 IS. Dit is een digitale camera met 14.7 megapixel en 3.7 optische zoom, zodat je er fraaie en heldere foto's mee maakt. De IXUS 980 IS biedt als eerste IXUS-model veel mogelijkheden tot handmatige instellingen. Daarnaast beschikt hij over beeldstabilisatie, gezichtherkenning en rode-ogen-correctie voor fraaie portretten. Ook is het mogelijk om met de camera VGA-filmpjes met 30 fps te maken. De IXUS 980 IS heeft een 2.5" inch scherm met optische viewfinder en is beschikbaar in het zwart en zilver. Tegelijkertijd met de 980 introduceerde Canon de IXUS 870 IS, die beschikt over 3" inch scherm met breedhoeklens.

Canon IXUS 980 IS
Canon IXUS 980 IS

2008 was een mager jaar voor Motorola, maar tegen het einde van het jaar verraste de Amerikaanse fabrikant toch nog met de Motorola AURA, een ware luxe telefoon met een klassiek swivel-design en een evenredig (hoog) prijskaartje. De AURA is vervaardigd uit het meest kostbare materiaal, waaronder een 62 karaats saffier kristal, dat een van de meest krasvrije materialen ter wereld is. Daarnaast is er voor behuizing ook Tungsten Carbide gebruikt, dat is een materiaal dat ook gebruikt wordt voor racemotoren. De toetsen van de AURA zijn van aluminium en uiteraard heeft de telefoon een fraaie gepolijste spiegelende afwerking. De specificaties van de Motorola AURA zijn iets minder indrukwekkend als het uiterlijk maar niettemin krijg je nog altijd de beschikking over muziekspeler, 2GB geheugen en 2 megapixel camera.

Motorola AURA
Motorola AURA

De Creative Zen X-Fi werd begin juli 2008 officieel in Singapore gepresenteerd, waarna Nederland spoedig volgde. De X-Fi is Creative's eerste mediaspeler met ondersteuning van WiFi, zodat je ook draadloos muziek kan delen met andere spelers en met je PC. De X-Fi is vernoemd naar Creative's audiotechnologie, die zij nu ook toepassen in geluidskaarten voor computers; deze dragen ook de naam X-Fi. De Creative Zen X-Fi is een mp3-speler met prettige vormen en een groot een helder 2.5" inch scherm. De speler beschikt ook over een SD/SDHC-uitbreidingsmogelijkheid, FM-radio en voice-recorder en is beschikbaar in edities van 8 GB, 16 GB en 32 GB (de 8 GB uitvoering beschikt niet over WiFi). De Zen X-Fi is de eerste muziekspeler in de populaire Creative Zen-serie die WiFi ondersteunt. Naast de Zen-Fi introduceerde Creative in 2008 ook de Zen Mosaic, een inmiddels populaire low-end mp3-speler die verschillende kleurrijke verwisselbare covers heeft.

Creative Zen X-Fi
Creative Zen X-Fi

portablegear.nl