Interessant:

Een overzicht van e-book readers (2008)

topproducten 7 mei 2008 om 08:00

Digitale boeken en kranten komen langzaam op in Nederland. PortableGear geeft een overzicht van enkele recente e-book readers.

Digitale boeken en kranten komen langzaam op in Nederland. Deze digitale teksten lees je op zogenaamde e-book readers. Er zijn al enkele e-book readers verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Het is echter duidelijk dat dit medium nog in de startfase verkeert: de meeste e-book readers zijn behoorlijk prijzig, ze zijn niet altijd even compact en tot nu toe alleen in zwart-wit, vele ondersteunen geen Nederlands, soms is het lezen niet heel prettig en vergeleken bij echte bibliotheken is het aanbod van teksten natuurlijk nog behoorlijk beperkt. Niettemin is het makkelijk dat je met ÚÚn apparaat een grote hoeveelheid boeken mee kan nemen, zodat je behoorlijk wat ruimte in je koffer bespaart. Bijna alle e-book readers ondersteunen pdf-bestanden en op sommige is het mogelijk om ook mp3-bestanden en audioboeken te beluisteren.

Introductie
Introductie

De belangrijkste e-book reader op de Nederlandse markt is de iLiad van het Eindhovense bedrijf iRex Technologie. De iLiad is vooral bekend omdat hij verkrijgbaar is met een (digitaal) abonnement op NRC Handelsblad. Je ontvangt de krant dan op je e-reader. De iLiad heeft enkele unieke punten ten opzichte van andere in Nederland verkrijgbare e-readers. Zo heeft deze e-reader niet alleen het grootste scherm, maar ook als enige een touchscreen. Het scherm is helaas nog wel alleen in zwart en wit. Omdat de iLiad door een Nederlandse fabrikant wordt gemaakt, is het ook een van de weinige e-readers die de Nederlandse taal ondersteunt.

iRex iLiad
iRex iLiad

De Cybook Gen3 is een product van het Franse bedrijf Bookeen en het is een van de meest compacte verkrijgbare e-book readers in Nederland. Door zijn gewicht is deze e-reader makkelijk mee op pad te nemen, want hij weegt minder dan normale pockets (200 gram). Zoals de meeste e-readers ondersteunt de Cybook Gen3 Deluxe ook pdf-bestanden. Prettig is dat de Cybook Gen3 een intern geheugen van 64 MB heeft en het geheugen ook uitgebreid kan worden met een SD-geheugenkaart. Daardoor kan je altijd lekker veel boeken meenemen zonder je hele koffer te hoeven volproppen.

Cybook Gen3 DeLuxe
Cybook Gen3 DeLuxe

Net als de Cybook Gen3 is de Hanlin V3 een compacte e-book reader met een laag gewicht. Op het geheugen van het apparaat kun je veel boeken opslaan, waarvan je er ook veel achter elkaar kan lezen dankzij de lange batterijduur. De lange batterijduur is mogelijk doordat het energiegebruik van de Hanlin V3 beperkt is. Deze e-reader maakt namelijk gebruik van elektronisch papier, waardoor het vormen van een pagina geen energie kost. Alleen omslaan naar een volgende bladzijde kost energie; je kan daarom je e-book wegleggen zonder de speler te hoeven uitzetten. Verder wordt bij de Hanlin een headset meegeleverd waarmee je ook luisterboeken of mp3s op je speler kan beluisteren.

Hanlin V3
Hanlin V3

De Amazon Kindle is de e-book reader van het Amerikaanse online elektronicabedrijf Amazon en werd in 2007 gelanceerd. Net als met de Hanlin V3 kan je met de Kindle ook luisteren naar mp3s en audioboeken. In de Amazon Kindle Store kun je meer dan 88.000 digitale boektitels betaald downloaden. Een leuke bijkomstigheid is dat je met een trucje het spelletje Minesweeper op de Kindle kan spelen. De Amazon Kindle is echter alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten en komt naar verwachting ook niet op de Nederlandse markt.

Amazon Kindle
Amazon Kindle

portablegear.nl