Interessant:

Top 4 portable game-handhelds (2008)

topproducten 19 februari 2008 om 08:00

Natuurlijk wil jij ook onderweg lekker gamen. PortableGear zet daarom de vier interessantste portable game-handhelds van het moment voor je op een rij.

De Nintendo DS werd in 2004 uitgebracht; in 2006 kwam er een verbeterde versie, de Nintendo DS Lite, op de markt. Dit apparaat is 40% kleiner dan het origineel en heeft een veel sterker backlight, waardoor je je games veel helderder ziet. De Nintendo DS is een clamshell game-handheld met twee schermen (DS = Dual Screen, van 3" inch), waarvan de onderste fungeert als touchscreen. Je krijgt dan ook een stylus bij de DS geleverd om hem te bedienen. Niettemin zitten er ook nog gewoon ouderwetse knoppen op zoals op de Gameboy. In tegenstelling tot de PSP van Sony komen de spellen voor de DS op cartridges. Nintendo's populaire handheld is verder voorzien van een slot voor GBA-spellen, zodat je ook nog je oude Gameboy Advance-spellen erop kan spelen. Daarnaast heeft de DS een ingebouwde microfoon en beschikt die over WiFi, zodat je makkelijk draadloos tegen je vrienden kan gamen. Met de speciaal ontwikkelde Nintendo Wi-Fi Connection kan je ook gratis online spellen spelen tegen andere DS-gebruikers. De Nintendo DS is er in veel verschillende kleuren, maar het populairst zijn zilver, rood, zwart, blauw en roze. De bekendste games zijn Brain Training, Nintendogs, Pokemon, Mario en Zelda.

Nintendo DS Lite
Nintendo DS Lite

De Sony PSP Lite is een verbeterde versie van de Sony PSP (PlayStation Portable), die in 2005 in Europa ge´ntroduceerd werd. De PSP Lite (ook bekend als PSP slim) heeft een 19% slanker en 33% lichter ontwerp dan de originele PSP. Bovendien is het geheugen van de PSP Lite opgeschroefd van 32 naar 64 MB, om de laadtijden te verkorten. Ook kan je de PSP Lite nu via een component-kabel op een televisie aansluiten. Alle PSP's zijn verder voorzien van een USB-port, een slot voor memory sticks en WiFi. Je kan dus lekker makkelijk draadloos tegen elkaar gamen. De PSP heeft een smaller assortiment games dan de Nintendo DS, maar daar tegenover staat dat de PSP scherpere graphics op een groter scherm (4.3" inch) biedt en meer trekken vertoont van een volwaardige multimedia-speler. Zo is die bijvoorbeeld makkelijk uit te breiden tot een MP3- en movieplayer; de geruchten gaan ook dat de PSP in de toekomst uitbreidbaar zal worden tot een PlayStation Phone. In tegenstelling tot de Nintendo DS komen de spellen niet op een cartridge, maar op kleine UMD-drive cd'tjes. De bekendste spellen voor de PSP zijn Ratchet & Clank en verschillende edities van Grand Theft Auto.

PSP Lite
PSP Lite

De Gameboy Micro is, na het origineel en de Gameboy Advance SP, de derde versie van Nintendo's Gameboy Advance (GBA) die in 2001 gelanceerd werd. De GBA SP was een compactere clamshell-editie van het origineel met een helderder scherm. De Gameboy Micro is geen clamshell maar is wel, zoals de naam al doet vermoeden, van een super handzaam formaat. De Micro is niet veel groter dan een gemiddelde creditcard en weegt niet veel meer dan 80 paperclips (80 gram)! De schermverlichting in de Micro is dezelfde als in de Nintendo DS, waardoor je altijd een helder scherm hebt en de accu niet te snel leeg is. Helaas kan je op de Micro neemt meer, zoals wel op de originele GBA en GBA SP, je oude originele zwart-wit Gameboy- en Gameboy Color-spellen spelen. De Gameboy Micro werd in 2005 in Europa ge´ntroduceerd en is verkrijgbaar in het blauw, rood, groen en metallic. Je kan echter ook de frontplaatjes verwisselen als je hem aan je eigen voorkeur wilt aanpassen.

Gameboy Micro
Gameboy Micro

De N-Gage van Nokia is een multimedia-game-telefoon die in 2003 ge´ntroduceerd werd, maar zijn enorme potentieel nooit heeft kunnen waarmaken. Het was een van de eerste game-handhelds waarmee je draadloos tegen elkaar kon spelen, via Bluetooth of internet (dan moest je wel lid worden van de N-Gage Arena Service). Nokia's game-telefoon is daarnaast ook voorzien van GPRS en MP3- en Real Audio/Video-playback functies en ondersteunt MMC-memory cards. De games voor de N-Gage waren in Nederland nauwelijks of niet verkrijgbaar en kwamen ook op MMC-sticks, waardoor ze grafisch niet veel voorstellen. Ook het feit dat je het halve apparaat uit elkaar moest halen om er een spel in te stoppen, was niet ideaal. Deze drie punten, samen met de relatief hoge prijs, verklaren het geringe succes van de Nokia N-Gage. Nokia kondigde in 2008 wel een tweede generatie N-Gage aan, die compitabel wordt met populaire smartphones van Nokia zoals de Nokia N81, N82 en Nokia N95. Games zullen dan betaald kunnen worden gedownload op de N-Gage Portal. Tot nu toe is de tweede generatie N-Gage echter al vele malen door Nokia uitgesteld en is niet bekend wanneer het platform daadwerkelijk in Nederland gelanceerd wordt.

N-Gage
N-Gage

portablegear.nl