Interessant:

Telefoon beveiligen: handige tips

tips 10 september 2019 om 11:55

Nu je steeds meer belangrijke gegevens op je telefoon verzamelt is het van belang om je smartphone goed te beveiligen. We zetten een groot aantal tips op een rij om hacks te voorkomen en de schade bij verlies of diefstal te beperken.

Wachtwoord instellen

De eerste stap naar een veilige telefoon is het dichthouden van de voordeur. Zorg dat je de telefoon alleen kan ontsluiten met een wachtwoordpatroon, een pincode, een wachtwoord of een vingerafdruk. Het wachtwoordpatroon biedt de minste zekerheid. Vaak is het patroon gewoon zichtbaar op het scherm als een vettige veeg. Een pincode en een wachtwoord zijn veiliger, maar een stuk bewerkelijker. Het makkelijkst en het veiligst is een vingerafdruk. Steeds meer telefoons hebben een vingerafdruksensor. Wijzig tot slot ook de pincode van je simkaart. De standaard 0000 is wel erg makkelijk te raden.

Zet GPS aan

Een goed wachtwoord kan niet verhinderen dat je telefoon gestolen wordt. Als je telefoon gestolen wordt is kan je wel eenvoudig opzoeken waar je telefoon is. Het is dan wel noodzakelijk dat je Locatie en Mobiel internet altijd aan hebt staan. Als één van beide instellingen uit is tijdens de diefstal heb je geen mogelijkheid om de telefoon te volgen. Zowel bij Apple telefoons (https://www.icloud.com/#find) als bij Android telefoons (https://www.google.com/android/devicemanager ) is er een mogelijkheid om via internet de locatie van je mobiele telefoon te bepalen. Een slimme dief kan je telefoon echter eenvoudig uitzetten door de aan-uit-knop ingedrukt te houden op Android of het Control Center . Op Android kan je proberen deze functionaliteit uit te zetten door Smart Lockscreen protector installeren. Deze app zorgt ervoor dat een dief de telefoon niet uit kan zetten, waardoor je je telefoon in theorie kan blijven volgen. Het verwijderen van de simkaart of de accu echter is voldoende om de telefoon ontraceerbaar te maken. Vertrouw dus niet al te veel op deze of soortgelijke apps.

Versleutel je gegevens

De diefstal van een mobiele telefoon is vervelend. Nog vervelender is als al je data in verkeerde handen valt. Denk aan foto's, whatsappjes, aantekeningen en wat nog meer. Of de data onschuldig of spannender van aard is, doet niet ter zake. Het zijn privégegevens. De oplossing is om je data te coderen. Hierdoor is je data alleen te bekijken als je de telefoon op de juiste manier ontgrendelt. Gelukkig wordt alle data bij Apple al standaard gecodeerd opgeslagen sinds iOS 8) In Android staat dit niet altijd standaard aan (wel vanaf Android 6 Marshmallow). Om je gegevens te beveiligen ga je naar de beveiligingsinstellingen in instellingen. Daar kan je zien of je data gecodeerd opgeslagen wordt. Het coderen van je data kan de eerste keer een uur of langer duren. Zowel op iOS als op Android zal je telefoon door het coderen iets langzamer worden. Bij nieuwere telefoons zal je daar niet veel van merken, maar bij hele oude toestellen kan je verminderde prestaties waarnemen. Hou daar dus rekening mee.

Beveilig email en messaging

Nu de gegevens op je telefoon goed zijn opgeslagen is het van belang om te zorgen voor beveiligde communicatie. Voorheen werd alle data ongecodeerd heen en weer gestuurd tussen verzender en ontvanger. Een slimme hacker kon vrij eenvoudig de data onderscheppen en lezen. Door gebruik te maken van end-to-end encryptie wordt het onderscheppen van data nutteloos. De data is namelijk gecodeerd en alleen de zender en de ontvanger hebben de sleutel. Apple's iMessage en WhatsApp gebruiken al end-to-end encryptie. Gebruik je andere messengers? Kijk dan of je data gecodeerd wordt verstuurd en stap eventueel over als dat niet het geval is. Ontvang je POP3 of IMAP mail op je telefoon? Zorg er dan voor dat je van een server gebruik maakt die SSL of TLS ondersteunt. Dit zorgt voor een beveiligde verbinding tussen je mailprogramma en je server.

Gebruik een VPN

Alle data die je via je internetbrowser verzendt is door je operator of door WiFi aanbieders op te slaan en in te zien. Afhankelijk van hoe lang die gegevens bewaard worden, is dus je hele browse-en internetgeschiedenis te achterhalen. Zonder adequate beveiliging zijn deze gegevens voor anderen mogelijk inzichtelijk. Of het anderen wat interesseert is de vraag, maar het kan zeer persoonlijke informatie zijn. Een VPN (Virtual Private Network), van bijvoorbeeld NordVPN, is hiervoor de oplossing. Met een VPN anonimiseer je jezelf op het internet, ook op je mobiele telefoon. Je internetbezoek is niet meer te herleiden naar je eigen IP-nummer, maar naar het IP-nummer van de VPN-aanbieder. Voor het gebruiken van een VPN op je desktop op mobiele telefoon ben je wel een vergoeding per maand verschuldigd aan de VPN-aanbieders. Dit zal in het algemeen enkele euro's per maand zijn.

USB veilig of doe het niet

Het opladen van je telefoon gaat tegenwoordig altijd via USB. Data-overdracht gaat echter ook via USB. Dat betekent dat kwaadwilligen tijdens het opladen toegang kunnen krijgen tot je telefoon. Vanaf iOS 9 en Android Marshmallow is er een basale beveiliging voor USB-hacks. Nieuwe opladers krijgen enkel de mogelijkheid tot opladen. Je moet zelf op het scherm van de telefoon aangeven of je via de USB-kabel ook nog dataverkeer wilt toestaan. Sta data alleen toe op vertrouwde plekken. Als je tijdens vakantie in één café zit op te laden aan een openbare oplader wil je alleen stroom hebben en geen dataverkeer toestaan. Er zijn ook technische oplossingen voor deze kwetsbaarheid van USB. Er zijn namelijk speciale USB adapters te koop die alleen stroom doorlaten. Al het dataverkeer wordt door deze adapters geblokkeerd. Je hebt ook speciale oplaadkabels waarbij het datagedeelte niet is aangesloten.

Wees bewust wat je deelt

Op het moment dat je data in de cloud bewaart of bepaalde diensten gebruikt raak je de controle over je data kwijt. Alles wat je bijvoorbeeld op Facebook zet is door Facebook in te zien en te gebruiken. Hetzelfde geldt voor de diensten van Google. De grote sociale netwerken en gratis e-mailaanbieders hebben lak aan jouw privacy. Vaak wordt alles wat je uploadt naar deze diensten eigendom van deze diensten. Om de rest van je leven Facebook, Google en consorten te vermijden gaat wat ver. Het is wel handig om rekening te houden met wat je op social media of in de cloud zet.

Maak af en toe een backup

Hoe goed je je telefoon ook beveiligt, je kan hem toch kwijtraken door verlies of diefstal. Zet daarom af en toe je gegevens op een externe opslag. Je kan daarmee ruimte op je telefoon opschonen, maar tegelijk het risico op dataverlies verminderen. Hoe minder je op je telefoon hebt staan hoe minder je immers kan kwijtraken.

portablegear.nl