Interessant:

Fotografeer beter met je mobiele telefoon

tips 1 januari 2007 om 01:01

Een fotofunctie op je mobiele telefoon is eerder regel dan uitzondering. In dit artikel geeft PortableGear je 6 tips om rekening mee te houden bij het maken van foto's met je mobiele telefoon.

Geschiedenis

Begin 2002 introduceerde Nokia de Nokia 7650. Dit was het eerste toestel met een ingebouwde camera op de Nederlandse markt. Dat het toestel zo groot was als twee pakjes sigaretten en zeer onscherpe fotos maakte, drukte de pret niet. De jaren daarna gingen de fabrikanten massaal fotofuncties integreren in de mobiele telefoons. Tegenwoordig zijn alleen de entry-level telefoons niet uitgerust met een digitale camera. Ook verschijnen er af en toe zakelijke telefoons waar de fotofunctie bewust is weggelaten (bijvoorbeeld de Nokia E61) om managers tegemoet te komen die vrezen voor diefstal van bedrijfsgeheimen.

Tips

In dit artikel geeft PortableGear je zes tips. Hoewel de tips misschien voor de hand liggen, zijn ze essentieel voor het maken van goede fotos. De eerste drie tips zien toe op een goede voorbereiding van de foto. Zo wordt geadviseerd de hoogste resolutie te gebruiken, wordt digitaal zoomen afgeraden en wordt het belang van een schone lens inzichtelijk gemaakt. De drie overige tips gaan over het maken van de foto zelf, waarbij timing, afstand en licht van belang zijn.

Literatuur tip

Nog meer tips vind je in het boek Fotograferen met je mobieltje. In dit boek leert auteur Peter de Ruiter je alle mogelijkheden van je fotomobieltje verkennen en benutten. Het boek telt 128 paginas en kost slechts 9,95.

Inleiding
Inleiding

De resolutie van de ingebouwde fotofunctie in je mobiel wordt uitgedrukt in megapixels. Hoe meer megapixels, hoe scherper je foto. De toppers onder de fotofoons maken fotos met een resolutie van 5 megapixels (Nokia N95 en LG KG920). Dit levert fotos op van 2592 x 1944. Vaak is de resolutie waarmee fotos genomen worden lager in te stellen, zodat de fotos minder geheugen in beslag nemen. Naar goed Nederlands gebruik wordt deze optie vaak ingeschakeld, waardoor de kwaliteit van de fotos drastisch afneemt (zie voorbeeld, rechts een vergroting van een foto met minder pixels). Hierdoor zijn de fotos bijvoorbeeld niet meer te printen of te gebruiken als wallpaper. Aangezien geheugen bijzonder goedkoop is, en de meeste toestellen beschikken over uitbreidbaar geheugen, is het beter om de resolutie zo hoog mogelijk te houden.

Resolutie
Resolutie

Gebruik tijdens het fotograferen geen digitale zoom. Digitale zoom vergroot het beeld weliswaar, maar omdat dit digitaal gebeurt gaan er veel pixels verloren. Helaas hebben slechts enkele toestellen (zoals de Nokia N93 en de Nokia N93i) een optische zoom. Met een optische zoom wordt het beeld niet kunstmatig groter gemaakt, maar door middel van een geavanceerde lens. Een optische zoom leidt daarom niet tot kwaliteitsverlies.

Digitale zoom
Digitale zoom

Zorg ervoor dat de lens van je telefoon te allen tijd schoon is. Omdat een telefoon overal mee naar toe gaat zijn vlekken op de lens niet uit te sluiten. Maak daarom regelmatig de lens schoon met een zachte doek. Op deze wijze zijn fotos met vettige vlekken zoals in het voorbeeld te voorkomen.

Viezigheid
Viezigheid

De meeste digitale cameras, en dus ook de fotomobieltjes, hebben last van zogenaamde ontspanvertaging. Deze vertraging zorgt ervoor dat de camera jouw foto een fractie van een seconde na het indrukken van de opnameknop vastlegt. Hou met deze vertraging rekening door je fotos goed te timen. Als je een Formule-1 auto in volle glorie wilt vastleggen, moet je dus afdrukken op het moment dat de voorkant van de auto links je beeld in komt rijden, en niet als de auto volledig in beeld is.

Timing
Timing

De ingebouwde groothoeklens bij de mobiele telefoon zorgt voor vertekening indien je te weinig afstand houdt bij het maken van je foto. Je krijgt hierdoor een soort vissenoog effect. De enige oplossing voor deze vertekening is het houden van voldoende afstand bij het maken van de foto.

Afstand
Afstand

Fototelefoons zijn in tegenstelling tot digitale cameras niet uitgerust met uitgebreide flitsfuncties. Meestal wordt volstaan met een surrogaatflits in de vorm van een LED-lampje. Alleen de Sony Ericsson K750i, en de Sony Ericsson K800i bieden op dit moment een goede xenonflits. Desondanks kunnen er met de meeste toestellen aardige fotos gemaakt worden als het wat donker is. Als het echt te donker wordt dan krijg je beeldruis te zien op je fotos. Dit is alleen te voorkomen door niet in het donker te filmen.

Licht
Licht

portablegear.nl