Interessant:

Gadget reistips

tips 1 januari 2007 om 01:01

Gadgets mee nemen op vakantie is verleidelijk, en vaak ook noodzakelijk. Toch zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. PortableGear zet in dit artikel een aantal aandachtspunten op een rij.

Tegenwoordig neemt vrijwel elke vakantieganger n of meerdere gadgets mee. Denk aan een navigatiesysteem om feilloos naar Frankrijk te rijden, een digitale camera om mooie plaatjes te kieken in Istanbul, een telefoon om vanuit Miami naar huis te bellen en natuurlijk een mp3-speler om tijdens de vlucht naar Kreta lekker te luisteren naar Justin Timberlake.

In dit artikel lees je een viertal tips om je gadgetgebruik tijdens de vakantie aangenaam te houden. Allereerst lees je wat over de voorbereiding van je reis. Je leest over de reisverzekering en over stroom en stopcontacten over de grens. Vervolgens lees je over de invloed van stof, zon en water op je gadget. Tot slot nog een tip over diefstalpreventie. Al met al handig om te lezen. En daarna, ..... prettige vakantie!

Inleiding
Inleiding

Besluit je toch om gadgets mee te nemen op vakantie controleer dan van tevoren of eventuele diefstal wordt gedekt door je reisverzekering. Stel dat je een telefoon, een mp3-speler, een digitale camera en een navigatiesysteem mee neemt op je reis. Als je wat duurdere apparaten hebt vertegenwoordigen deze vier producten een waarde van tussen de 1500 en 2000 euro. Aardig wat dus. Het is wel prettig als deze toestellen onder de dekking van de reisverzekering vallen. Controleer verder of de volledige schade wordt gedekt. Veel verzekeraars werken met maximumbedragen per schadecategorie; bijvoorbeeld maximaal 500 euro vergoeding voor sierraden, maximaal 1000 euro vergoeding voor elektronica, etc. Deze maxima staan vaak in de kleine lettertjes, maar kunnen wel zorgen voor onaangename verrassingen. Realiseer je overigens wel dat het doen van een valse aangifte in vrijwel alle landen strafbaar is (mocht je de verzekering willen tillen).

Reisverzekering
Reisverzekering

Hou er rekening mee dat niet overal ter wereld de stopcontacten het voltage hetzelfde zijn. Zo hebben Engeland, de Verenigde Staten, maar ook grote delen van Azi en Zuid-Amerika afwijkende stopcontacten. Onze Europese stroomopladers (niet vergeten!) krijg je daar - zonder de boel te forceren - niet goed in. Wil je toch je gadgets voorzien van de broodnodige netstroom? Zorg er dan voor dat je een stopcontact-adaptor bij je hebt. Hiermee tover je een vreemd stopcontact om in een herkenbaar Europees stopcontact. Hou er wel rekening mee dat het voltage niet verandert. Controleer daarom altijd van tevoren of je gadget meerdere voltages aankan. Dit staat op bijvoorbeeld de oplader aangegeven als: input 100 - 240V.

Stekkers en stroom
Stekkers en stroom

Hoewel je gadgets vrijwel overal ziet en ook overal kan gebruiken moet je altijd in je achterhoofd houden dat het zeer complexe elektronische apparaten zijn. Apparaten die gevoelig zijn voor stof, water en hoge of lage temperaturen. Het dragen van je audiospeler op een strand in de Turkse Riviera is stof-wise dan ook niet heel verstandig. Fijnstof gaat met gemak door de kleinste openingen met alle gevolgen van dien. Hetzelfde geldt voor hele warme, hele koude of hele vochtige plekken. Allemaal niet bevorderlijk voor de levensduur van je gadget. Maak dus altijd de afweging of het absoluut noodzakelijk is om je gadget op zulke plekken te gebruiken. Je kan natuurlijk altijd je telefoon of camera een middagje in de hotelkamer laten liggen. Voor tal van gadgets zijn ook beschermhoesjes te koop, waaronder de bekende gadgetcondoom, om je dure spullen te beschermen tegen de natuur.

Stof, zon, water en gadgets
Stof, zon, water en gadgets

Elk jaar weer gaan vakantiegangers bepakt en bezakt met tal van gadgets naar verre oorden, om twee weken later, weliswaar gebruind, maar gadgetloos terug te komen. Diefstal van gadgets komt overal veel voor. Een mobiele telefoon van 500 euro is in Nederland al een kostbaar goed, maar in landen in Azi, Oost-Europa en Afrika vertegenwoordigt een gadget een klein fortuin. Hou hier rekening mee. Loop dus niet al te zeer te koop met je dure westerse spullen. Zelfs je hotelkamer is niet per definitie veilig. Probeer waardevolle spullen zoveel mogelijk op te bergen in het kluisje in je kamer. Is zo'n kluisje er niet, dan kan je de elektronische kleinoden nog verstroppen in bijvoorbeeld je koffer.

Diefstal
Diefstal

portablegear.nl