Interessant:

Goedkoper bellen op vakantie

tips 13 juli 2011 om 08:06

Niets is zo makkelijk als mobiel bellen op vakantie. Helaas komt de kater later als de factuur op de mat valt. Daarom een aantal budgettips van PortableGear.

Inleiding

De meeste vakantiegangers nemen hun mobiele telefoon mee op vakantie. Dat is zeker handig om bereikbaar te zijn in geval van calamiteiten. Om zelf contact te zoeken is de mobiele telefoon ook handig, maar wel erg duur! In dit artikel lees je zes tips om niet geheel platzak terug te komen van vakantie. Allereerst lees je dat je vooraf moet uitzoeken met welke vakantie-belbundel en welk buitenlands netwerk je het goedkoopst kan bellen. Daarna volgen een tweetal geboden, namelijk: voicemail uitzetten en niet mobiel internetten in het buitenland. Mocht je gebeld worden dan is opnemen goedkoper dan zelf bellen (tip 4). Tot slot doen we nog twee goedkope communicatie-adviezen van de hand, te weten de telefooncel (wat!?) en het vertrouwde sms-bericht. Prettige vakantie!

Goedkoopste netwerk

Veel operators bieden speciale vakantiebundels. Zo biedt Telfort speciale 'Surf & Mail'-bundels en Vodafone de 'Vodafone Passport'-bundel aan. Met deze diensten en bundels kan je de kosten voor mobiel bellen in het buitenland aardig omlaag brengen. Daarnaast is het verstandig om in het buitenland dat netwerk te selecteren dat de goedkoopste tarieven in rekening brengt. Neem (vooraf!!) contact op met je provider om te informeren welk netwerk in jouw vakantieland het meest voordelige tarief oplevert.

Goedkoopste netwerk
Goedkoopste netwerk

Voicemail uit!

Het ontvangen van een voicemail in het buitenland staat gelijk aan het ontvangen van een gesprek in het buitenland PLUS een gesprek naar Nederland om contact te zoeken met de Nederlandse voicemailcomputer. Het afluisteren van je voicemail is nog een keer een gesprek met Nederland. Op deze wijze ben je dus drie keer de klos. De eerste twee keer omdat je tante je voicemail volspreekt met vragen over haar mp3-speler. En de derde keer om datzelfde verhaal af te luisteren. Om deze onnodige peperdure voicemailtjes te voorkomen kan je overwegen om je voicemail uit te zetten. Een kort belletje naar de helpdesk van je provider is in het algemeen voldoende om de voicemail aan of uit te zetten. Niet al te moeilijk dus.

Niet mobiel internetten

De meeste telefoons hebben tegenwoordig een mail- en een internetfunctie. Het mobiel checken van je mail, of het nakijken van het weer is zo gebeurd. Op vakantie kan je deze activiteiten beter achterwege laten. Dataverkeer in het buitenland is peperduur. Je ontvangen mailtjes kosten door de hoge tarieven zo één of meerdere euro's per bericht. Dat is natuurlijk zonde. Zeker omdat je met hetzelfde gemak en dezelfde kosten een internetcafé induikt om van het bespaarde geld een ijskoud biertje te drinken. Gebruik mobiele email en internet dus bij voorkeur niet op vakantie. Om zeker te weten dat je niet per ongeluk mobiel internet, kan je het beste in het optiemenu van je telefoon de GPRS/EGDE/HSPDA-functionaliteit uitschakelen. Wil je toch per se internetten op vakantie, bekijk dan de verschillende data-dagpassen van de providers. Daarmee kan je voor een redelijk bedrag een beperkt aantal MB in het buitenland verbruiken.

Neem toch maar op

Zelfs als je in het buitenland gebeld wordt moet je betalen. De beller betaalt het normale beltarief tot aan de Nederlandse grens, en jij moet opdraaien voor de overige kosten. Toch is het in het algemeen goedkoper om direct de telefoon op te nemen, dan om later terug te bellen. Het ontvangen van een gesprek vanuit Nederland in (West-)Europa kost tussen vanaf 1 juli 2011 11 cent per minut. Zelf bellen vanuit het buitenland naar Nederland kost vanaf die datum 35 cent per minuut (de genoemde prijzen zijn exlusief BTW). Als je dus gebeld wordt, en je weet dat het belangrijk is, dan is direct opnemen dus de meest effectieve methode.

Gebruik een telefooncel

Een beetje 1990 (maar niet al te duur!) is bellen in een telefooncel. Niemand verplicht je natuurlijk om te bellen met je mobiele telefoon. Je zou er ook voor kunnen kiezen de mobiel alleen bij je te hebben om bereikbaar te zijn. In een groot deel van de wereld zijn telefooncellen bijna overal voorhanden. Vanuit zo'n cel bel je voor een fractie van het bedrag dat je kwijt zou zijn bij eenzelfde gesprek met de mobiel. Als je niet zo gevoelig bent voor het kostenvoordeel van een telefooncel, kan het tijdvoordeel je misschien over de streep trekken. Vanuit een telefooncel kan je voor hetzelfde bedrag als een mobiel gesprek veel langer bellen. Je bent dan dus niet zuinig, alleen heel erg sociaal. Lekker lang kletsen dus!

Stuur een sms

Als je mobiel bellen te duur vindt, en bellen uit een telefooncel te el-cheapo, dan kan je altijd nog je toevlucht nemen tot het vertrouwde sms'en. Het ontvangen van een sms-bericht in het buitenland is altijd gratis. Het versturen van een sms-bericht vanuit een (West-Europees) land naar Nederland kost vanaf 1 juli 2011 11 eurocent. Al met al niet een extreem hoog bedrag. Ideaal om korte update te sturen naar het thuisfront. Een andere mogelijkheid is om te Pingen; er zijn tegenwoordig genoeg applicaties waarmee je elkaar gratis berichten kan sturen. Hiertoe is wel een databundel benodigd.

portablegear.nl