Interessant:

Haal meer uit je navigatiesysteem

tips 1 januari 2007 om 08:00

Met navigatiesystemen kan je veel meer dan enkel navigeren van A naar B. Zeker de nieuwste systemen zijn van alle snufjes voorzien. In dit artikel zet PortableGear een aantal handige gratis features op een rij.

Navigatiesystemen kunnen tegenwoordig veel meer dan je de weg wijzen van A naar B. Veel van de extra functies kosten je niks om te gebruiken. Toch gebruiken veel bestuurders enkel de basisfunctie. In dit artikel vind je vier tips om (bijna) zonder kosten meer uit je navigatiesysteem te halen. Allereerst lees je over het toevoegen van nuttige plaatsen (points-of-interest) aan je digitale kaart. In het verlengde van de points-of-interest liggen digitale routes die je kan downloaden naar je systeem. Hier lees je meer over in tip 2. De overige twee tips gaan over de multimediale mogelijkheden van je navigatiesysteem en de handsfree-functie. Veel plezier met de extra functies.

P.s. blijf wel op de weg letten!

Inleiding
Inleiding

Vrijwel alle navigatiesystemen hebben de mogelijkheid om zogenaamde points-of-interests (POI's) in te laden. Hiermee onderscheidt digitaal navigeren zich ook duidelijk van navigeren met een kaart. Met enkele muisklikken pas je de digitale kaart aan je eigen wensen aan. Binnen enkele seconden breid je de digitale kaart uit met locaties van bijvoorbeeld de Albert Heijn, McDonald's, WiFi-hotspots, flitslocaties, openbare toiletten, goedkope tankstations, enzovoort, enzovoort. Het aantal online beschikbare POI's groeit met de dag. Veel bedrijven bieden zelf hun eigen locaties aan als gratis POI-download. Daarnaast zijn er tal van sites die POI's archiveren. De kwaliteit van de gratis verzamelsites laat echter nog wel eens te wensen over. Goedkoop alternatief in dat geval is POI Handler. Hier krijg je voor een bescheiden bijdrage een jaar lang toegang tot hun uitgebreide POI-database in tientallen landen.

Bijzondere plekken
Bijzondere plekken

De leukste mogelijkheid van de navigatiesystemen is misschien nog wel de mogelijkheid om toeristische routes in het systeem te zetten. Zo kan je elk weekend heerlijk toeren in de achterhoek, op de veluwe, in de Ardennen of waar dan ook. Niet alle navigatiesystemen ondersteunen deze mogelijkheid helaas. TomTom is wat (gratis) routes betreft het verst. TomTom biedt op zijn website gratis routes. En sinds mei 2007 biedt de ANWB ook routes aan die direct in je TomTom gelezen kunnen worden. Op de gratis website GPS Tracks vind je ook routes voor Garmin systemen. Met de betaalde software AutoOnRoute maak je eigen routes, en download je routes van anderen, naar systemen van TomTom, Garmin en Mio. Goedkoop is het programma echter niet. Reken op een bedrag van rond de 100 euro.

Toeristische routes
Toeristische routes

De mogelijkheid om mp3's af te spelen en foto's te bekijken was vroeger voorbehouden aan de duurste systemen. Tegenwoordig zijn steeds meer navigatiesystemen uitgerust met deze multimediamogelijkheden. Veel bestuurders weten niet van deze mogelijkheden of gebruiken deze niet. En dat is natuurlijk zonde. Dankzij de muziekfunctie heb je een complete audio-jukebox in je auto; met groot scherm en geavanceerde mogelijkheden. Het enige wat je moet doen is het uploaden van een aantal tracks vanuit je pc. De fotofunctie biedt je meestal de mogelijkheid om een diashow van je favoriete foto's af te spelen. Zo kan je lekker nog een keer je vakantiefoto's bekijken als je in de file staat.

Entertainment
Entertainment

Steeds meer navigatiesystemen zijn ook voorzien van handsfree-functie. Het grote voordeel hiervan is, dat je het aantal apparaten in je auto weer met één kan verminderen. Bij gebruik van de handsfree-functie op je navigatiesysteem heb je immers geen aparte handsfrees-set meer nodig, ... dus dat ruimt weer wat op. Om handsfree te bellen met je navigatiesysteem is een mobiele telefoon of smartphone met bluetooth wel een vereiste. Middels bluetooth leggen beide apparaten draadloos contact met elkaar. Het installeren van de handsfree-functie is veelal een fluitje van een cent. Moeilijkste handeling is het (eenmalig) draadloos verbinden van de telefoon en het navigatiesysteem. Zodra dit gedaan is, kan je meestal je telefoonnummers uit je telefoon in het navigatiesysteem zetten en kan je aan de slag. Erg handig!

Handsfree bellen
Handsfree bellen

portablegear.nl