Interessant:

Verleng je accuduur

tips 1 januari 2007 om 08:00

Ligt jouw mobiele telefoon ook bijna elke dag aan de lader? Met een paar eenvoudige handelingen kan je het uithoudingsvermogen van je telefoon aardig boosten. PortableGear vertelt hoe!

Enkele jaren geleden kon je alleen bellen en sms'en met je mobiele telefoon. Tegenwoordig zijn de meeste telefoons complete multimediale zakcomputers. Snel mobiel internet, draadloos internet, bluetooth, navigeren via GPS, .... niets is tegenwoordig te gek. Al deze functies hebben echter een negatieve invloed op het energieverbruik. In dit artikel lees je vijf tips om het stroomgebruik van je mobiele telefoon te beteugelen. Dat is goed voor het milieu, maar ook prettig omdat je telefoon het op cruciale momenten langer zal blijven doen.

Inleiding
Inleiding

De grootste stroomvreter in je mobiele telefoon is het display. Het display is te vergelijken met een stroomvretende gloeilamp. Als je het display van je mobiele telefoon continu aan zou houden verandert de standbytijd van dagen naar uren. Gelukkig kan je bij de meeste telefoons de verlichtingsinstellingen aanpassen. Twee zaken zijn van grote invloed op de accuduur, namelijk de helderheid van het display en de snelheid waarmee het display zichzelf uitschakelt. Als je de helderheid van het display verlaagt wordt het beeld wat doffer. Minder mooi misschien, maar wel een enorme opsteker voor het uithoudingsvermogen van de mobiele telefoon. Van een snelle uitschakeltijd heb je nauwelijks last. Als het te snel gaat, schakel je je telefoon gewoon weer in. Beide instellingen zijn veelal te vinden onder 'instellingen' of 'settings' en dan 'beeldscherm' of 'display'. Raad je handleiding voor de exacte locatie in het menu. Overigens zijn niet bij alle telefoons deze instellingen te veranderen.

Display
Display

UMTS en HSDPA zijn synoniemen voor snel internet. Als je snel mobiel wilt internetten moet je telefoon ofwel UMTS ofwel HSDPA ondersteunen. Daarnaast moet je deze 'functies' aan zetten op je telefoon. Veelal komt er in je display '3g' te staan een verzamelnaam voor snel internet. Als je zelden of nooit gebruikt maakt van mobiel internet is het verstandig om UMTS of HSDPA uit te zetten. Dit spaart namelijk stroom, ... veel stroom! Bij vrijwel alle UMTS en HSDPA telefoons kan je snel mobiel internet uit zetten in het instellingenmenu.

Mobiel internet
Mobiel internet

Draadloos internet (WiFi), zoals op de Nokia N95 of de N95 8 GB, is natuurlijk erg handig, maar kost ontzettend veel stroom. Met een WiFi-telefoon kan je mobiel internetten via je draadloze thuis- of kantoornetwerk. Als je WiFi aan hebt staan controleren de meeste telefoons om de paar minuten of er draadloze netwerken in de buurt zijn. Alleen dit al kost veel stroom, om nog maar niet te spreken als je daadwerkelijk draadloos internet gebruikt. Het stroomverbruik van de eerder genoemde Nokia N95 verdubbelt namelijk als je WiFi aanzet. Om stroom te sparen is het bijzonder raadzaam om alleen WiFi aan te zetten als je draadloos wilt internetten.

WiFi internet
WiFi internet

Een telefoon hebt met ingebouwde GPS module, zoals de Nokia N95, de Mio A501 of de AT Eagle is handig wanneer je op reis bent. Door de GPS module dubbelt je telefoon namelijk als navigatiesysteem. Nadeel van zo'n module is - waarschijnlijk niet geheel onverwachts - dat deze enorm veel stroom vreet. Het ontvangen van GPS signalen kost evenveel stroom als het voeren van een telefoongesprek. Zet daarom de GPS ontvangst uit als je niet wilt navigeren. Dan hoeft de telefoon ook wat minder vaak aan het stopcontact.

Navigatie
Navigatie

Bluetooth is een draadloze communicatiestandaard om je telefoon te koppelen aan bijvoorbeeld headsets, computers, printers of andere telefoons. Het stroomverbruik van bluetooth valt mee. Desondanks is het zonde om bluetooth aan te laten staan als je het toch niet gebruikt. Alle kleine beetjes helpen immers. Bluetooth is altijd aan en uit te schakelen. Ook dit doe je weer in het instellingenmenu.

Bluetooth
Bluetooth

portablegear.nl