Interessant:

Red je telefoon uit de sneeuw

tips 23 december 2009 om 21:00

Wat moet je doen als je mobieltje in een dik pak sneeuw valt? PortableGear zet vijf stappen op een rij waarmee je je natte mobiele telefoon kan redden.

Als je je telefoon per ongeluk in de sneeuw laat vallen, haal hem dan zo snel mogelijk weer uit de sneeuw! De plastic omhulsels kunnen wel tegen een beetje water, maar je moet ervoor zorgen dat er geen water in het binnenste van de telefoon komt. De warmte van de telefoon doet de sneeuw sneller smelten, dus haal je telefoon eruit voordat water in je mobiel binnendringt. Als er veel sneeuw ligt, moet je helemaal snel zijn; anders kan je je mobiel wel eens kwijtraken onder het dikke pak sneeuw. Verder is voorkomen natuurlijk beter dan genezen: bewaar daarom je mobiel in een beschermend plastic hoesje.

Handel snel
Handel snel

Water gaat niet samen elektriciteit. Zet je mobiel daarom zo snel mogelijk uit als hij toch is nat geworden. Verwijder vervolgens de batterij en SIM-kaart. Neem ze af met een doekje, maar probeer ze niet verwarmd te drogen. Leg de batterijen en SIM-kaart te drogen, maar niet te dicht bij een hittebron. Dus bijvoorbeeld niet direct boven de verwarming. Batterijen zijn gevoelig voor warmte en door oververhitting kunnen ze gaan lekken of exploderen. Wees ook voorzichtig met de SIM-kaart. Als je deze oververhit, kan de informatie erop verloren gaan. Je zal dus echt enig geduld moeten hebben voordat alles droog is.

Verwijder de batterij en SIM-kaart
Verwijder de batterij en SIM-kaart

Zodra je de batterij en SIM-kaart heb verwijderd, kan je het omhulsel van je telefoon drogen. Gebruik een droge doek om hem af te nemen. Je kan eventueel ook een fhn gebruiken om hem wat sneller droog te krijgen. Deze moet je dus absoluut niet gebruiken om de batterij te drogen! Pas ook op dat je je telefoon niet te veel verhit, je wilt immers niet dat hij smelt of verbrandt. Wat je ook nooit moet doen, is je telefoon in de magnetron stoppen. Dit beschadigt namelijk elektronische elementen van je telefoon n van je magnetron.

Droog de telefoon
Droog de telefoon

Het is hiervoor al vaker gezegd, maar we herhalen het nog maar eens: wees geduldig. Als je op allerlei manieren probeert je telefoon sneller droog te krijgen, zal je waarschijnlijk alleen maar van de regen in de drup raken. Leg je telefoon, batterij en SIM-kaart allemaal te drogen op een matig warme en droge plek. Laat ze onbedekt, zodat het water kan verdampen. Je moet wel ongeveer drie dagen wachten voordat alles goed droog is. Als je telefoon het dan nog niet doet met de batterij, kijk dan eens of hij het doet in de herlader. Als dit het geval is, heb je waarschijnlijk een nieuwe batterij nodig.

Heb geduld
Heb geduld

Een andere methode die je kan proberen om je telefoon sneller droog te krijgen, is de alternatieve rijstmethode. Je moet er echter wel rekening mee houden dat dit niet is aan te raden, omdat er rijst in je telefoon kan gaan zitten. Bij deze methode leg je de telefoon zonder batterij en SIM-kaart in ongekookte rijst. De rijst zal het overtollige vocht absorberen. Als je voorzichtig bent, kun je proberen de rijst te verwarmen. Dit kan je het beste doen door een pan met water te verwarmen en daarop de pan met je mobiele telefoon te zetten. Doe dit echter met mate en nooit met de batterij in je telefoon!

De alternatieve rijstmethode
De alternatieve rijstmethode

portablegear.nl