Interessant:

Bellen in het buitenland

tips 20 december 2007 om 09:00

Bellen in het buitenland is niet altijd goedkoop. PortableGear zet enkele tips op een rij over bellen in het buitenland.

Verdiep je in de tarieven van de netwerken voordat je op vakantie gaat en kies het goedkoopste netwerk. Veel providers hebben speciale voordeeltarieven in het buitenland. Deze tarieven zijn alleen geldig als je gebruik maakt van een specifiek buitenlands netwerk. De kosten per netwerk kunnen enorm veel verschillen, dus bekijk de tarieven zorgvuldig als je kosten wilt besparen. Je moet dit netwerk vaak handmatig instellen onder 'instellingen' of 'netwerkdiensten' van je mobieltje, want de telefoon zelf maakt automatisch contact met het netwerk dat het sterkste signaal uitzendt, wat niet per se de goedkoopste is.

Kies een goedkoop netwerk
Kies een goedkoop netwerk

De beste manier om je mobiele kosten laag te houden, is sms'en in plaats van bellen. SMS'en voor mobiele bellers met een abonnement kost tussen de 45 en 75 eurocent. Prepaid-bellers moeten echter meer betalen. Daar staat tegenover dat de kosten van 1 minuut bellen minstens 90 cent bedragen en kunnen oplopen tot 3,50 euro. Soms moet de prepaid-beller ook een aparte code intoetsen om vanuit het buitenland te kunnen bellen. Als je toch een lang telefoongesprek wilt voeren, kun je beter een telefooncel zoeken. Je bent dan bijna altijd goedkoper uit. Nog goedkoper kan je uit zijn als je een internetcafe zoekt en je bericht per e-mail verstuurt. Internetten op je mobiel is ook erg kostbaar, dus doe dat niet te veel.

SMS-en is goedkoper dan bellen
SMS-en is goedkoper dan bellen

Het is verstandig je voicemail uit te schakelen als je op vakantie naar het buitenland gaat. Een voicemail afluisteren kost in het buitenland namelijk drie keer zoveel als een internationaal telefoontje. Spreek ook geen voicemails in van vrienden in Nederland, omdat zij dan ook extra kosten moeten betalen. Je voicemail uitzetten kan via de klantenservice van je provider.

Schakel je voicemail uit
Schakel je voicemail uit

Als je in het buitenland belt, houdt er dan rekening mee dat de kosten per land en per aansluiting van je mobiele telefoon verschillen. Ook een telefoontje in het buitenland van een Nederlands mobieltje naar een andere Nederlands mobieltje kost geld, ook al ben je vlak bij elkaar in de buurt. Als je belt, moet je namelijk de kosten betalen van bellen naar Nederland. Als je telefoontjes ontvangt, moet je de kosten van de Nederlandse grens naar het buitenland betalen, hoewel dit vaak wel iets voordeliger is dan zelf bellen naar het buitenland. Het bellen naar plaatselijke nummers is overigens even duur als bellen naar Nederland. Als je prepaid belt, is het verstandig om voldoende prepaid kaarten mee te nemen, want je zal niet altijd prepaid kaarten in het buitenland kunnen kopen. Vergeet overigens ook de oplader van je mobieltje niet.

Matig je telefoontjes
Matig je telefoontjes

Pas in het buitenland altijd op zakkenrollers, vooral op drukke plekken als metro's, disco's en terrasjes. Kijk in de reisgids waar de Nederlandse ambassade zit, voor als je paspoort wordt gestolen. Neem altijd het telefoonnummer van je provider mee, zodat je je telefoon kan laten blokkeren, als hij toch gestolen wordt.

Pas op voor zakkenrollers
Pas op voor zakkenrollers

portablegear.nl