Interessant:

Fotografeertips voor de feestdagen

tips 21 december 2009 om 11:05

Hoe maak je het beste foto's bij extreme omstandigheden als een dik pak sneeuw? PortableGear geeft je fotografeertips voor de feestdagen.

Het is niet makkelijk om mooie foto's bij kaarslicht te krijgen. Voor sfeervolle foto's kun je het beste de flash van je camera afzetten. Zet andere lichtbronnen uit, om het maximale sfeervolle effect te krijgen. Zorg verder dat je voldoende kaarsen hebt, want het licht van één kaars is meestal onvoldoende. Ook is het belangrijk dat de kaarsen op een stabiel oppervlak en uit de wind staan, zodat ze niet te veel flikkeren. Zet de kaarsen niet te dicht bij brandbare voorwerpen, zoals de kerstboom, want als je fotografeert kan je natuurlijk makkelijk iets omstoten!

Fotograferen bij kaarslicht
Fotograferen bij kaarslicht

Natuurlijk wil je leuke foto's van je vrienden en familie maken, maar niet iedereen zit altijd even stil. Sommige mobieltjes hebben een korte vertraging tussen het indrukken van de knop en het nemen van de foto. Denk daarom vooruit voordat je een foto neemt. Houd ook voldoende afstand, zodat de mensen die je fotografeert geen vervormde gezichten krijgen. Denk eraan dat je je camera stabiel houdt en de lens vrij van vingerafdrukken om wazige foto's te voorkomen. Als je foto's van kinderen of dieren maakt, is het aan te raden eens van gezichtspunt te veranderen. Zij worden vaak van bovenaf gefotografeerd, maar als je dichterbij komt, zal het er natuurlijker uit zien.

Fotograferen van familie
Fotograferen van familie

Om succesvol vuurwerk te fotograferen, kan je het beste een standaard gebruiken. Het is namelijk erg belangrijk dat de camera stabiel staat. Zorg dat je vantevoren weet waar het vuurwerk wordt afgestoken, zodat je een mooie plek kan uitzoeken om te fotograferen. Blijf weg van straatverlichting en hoge bomen die het uitzicht belemmeren. Vergeet niet de flash van je camera uit te zetten. Het is handig om een zaklamp mee te nemen, zodat je goed de instellingen van je camera kan zien. Blijf gefocust bij het fotograferen, omdat timing cruciaal is. Vuurwerk wordt tenslotte maar één keer afgestoken.

Fotograferen van vuurwerk
Fotograferen van vuurwerk

De heldere witte sneeuw kan je foto's soms overbelichten. Sommige camera's hebben een 'snow mode' waarmee de belichting automatisch aangepast wordt. Op camera's die dit niet hebben, moet je handmatig de witbalans herstellen voor optimale foto's. Het is aan te raden je flash aan te zetten, omdat dit kan compenseren voor de heldere sneeuw, waardoor donkere voorwerpen beter naar voren komen. De mooiste foto's zijn die waarop iets met felle kleuren afsteekt tegen de witte sneeuw. Draag verder dunne handschoenen om de camera goed te kunnen bedienen en houdt er rekening mee dat koude batterijen eerder op zijn dan gebruikelijk.

Fotograferen in de sneeuw
Fotograferen in de sneeuw

portablegear.nl