Interessant:

Gadgets 2010 jaaroverzicht: opmerkelijkste gadget-nieuwtjes

opmerkelijk 23 december 2010 om 10:01

In 2010 passeerden weer veel opmerkelijke gadget-nieuwtjes de revue. PortableGear zet de vijf opmerkelijkste nieuwsberichten op een rij.

1. Bellende engel op kerk

De gerestaureerde St. Jans-kathedraal in Den Bosch had in november 2010 een primeur. Op de kathedraal werd een oud versleten beeld van een engel vervangen door een nieuw beeld van een mobiel bellende engel. Leuk detail is dat de mobiele telefoon van de engel maar één knop heeft. Dat is, aldus de verantwoordelijke kunstenaar Ton Mooy, "omdat de engel alleen met God hoeft te communiceren".

Engel met mobieltje (Sint Jan, Den Bosch) (via NOS Headlines)
Engel met mobieltje (Sint Jan, Den Bosch) (via NOS Headlines)

2. Vrouwen geven mobieltjes de schuld van slecht seksleven

Uit een onderzoek in in Groot-Brittannië in mei 2010 bleek dat veel vrouwen de BlackBerry of iPhone van manlief de schuld geven van een slecht seksleven; de gadgets zouden te veel afleiden. Het onderzoek werd gedaan door het farmaceutische bedrijf Bayer. 28 procent van de vrouwen in het onderzoek zei dat de afleiding van e-mail en internet, die voornamelijk op de smartphone worden gecheckt, hun seksleven ruineert.

Vrouwen geven mobieltjes de schuld van slecht seksleven
Vrouwen geven mobieltjes de schuld van slecht seksleven

3. i-dosing: digitale mp3-drugs

In de Verenigde Staten ontstond in de zomer van 2010 onrust over zogenaamde 'i-dosing', een mogelijkheid om high te worden met speciale mp3'tjes. De Amerikaanse jeugd die aan i-dosing doet luisterde via de koptelefoon naar speciale 'muziek' (eigenlijk meer een monotoom dreunend geluid) in de hoop high te worden. Een school in Kansas stuurde zelfs een brief naar de ouders van de leerlingen om te waarschuwen voor de digitale drugs. Het leek echter meer op een stunt van malafide mp3-verkopers die beweerden dat de muziek high maakte in de hoop dat de plaatselijke jeugd online veel van deze mp3'tjes zou kopen.

i-dosing: digitale mp3-drugs
i-dosing: digitale mp3-drugs

4. Nieuw sms-wereldrecord dankzij Swype

In augustus 2010 brak een 27-jarige jongedame uit Groot-Brittannië dankzij de Swype-technologie het sms-wereldrecord op haar Samsung Galaxy S. Swype is een technologie waarmee je door over het on-screen toetsenbord te 'vegen' (zonder je vinger van het scherm te halen) razendsnel berichten tikt. Dankzij Swype schreef de 27-jarige Melissa Thompson een sms'je met de tekst the razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality they seldom attack a human in slechts 25,94 seconden. Het voorgaande record (zonder Swype) stond op 35,54 seconden.

Augustus 2010: nieuw sms-wereldrecord dankzij Swype
Augustus 2010: nieuw sms-wereldrecord dankzij Swype

5. Australische vogel imiteert ringtones

In januari 2010 dook in Australie een vogel op die perfect ringtones imiteerde. Deze vogel - om precies te zijn: de roodgenekte lorikeet - werd naar de Australische Dierenbescherming gebracht door iemand die hem had gevonden. Volgens de mensen van de Dierenbescherming imiteerde het beestje op een perfecte wijze ringtones - ze zouden hem al drie verschillende beltonen hebben horen kwetteren. Eind 2007 was er Engeland ook een papegaai die perfect ringtones imiteerde. Volgens sommige vogeldeskundigen is het imiteren van ringtones een volgende stap in de evolutie van vogels.

Australische roodgenekte lorikeet imiteert ringtones
Australische roodgenekte lorikeet imiteert ringtones

portablegear.nl