Interessant:

De grootste GSM-gevaren

opmerkelijk 3 december 2009 om 13:19

Hoe handig mobieltjes ook zijn, toch zijn ze niet geheel zonder gevaar. PortableGear zet de grootste GSM-gevaren van de afgelopen jaren op een rij.

Overmatig veel GSM-gebruik kan leiden tot allerhande lichamelijke ongemakken. GSM-verslaafden kunnen RSI-achtige blessures oplopen als sms-duimen, GSM-ellebogen en nekpijn. Daarnaast zou de straling van mobiele telefoons eventueel kunnen leiden tot hoofdpijn, zwakke botten, een slechtere spermakwaliteit, nierklachten, een slechter slaappatroon of zelfs kanker. Het is echter niet altijd bewezen dat er een duidelijke oorzaak-gevolg relatie is tussen deze fenomenen en GSM-gebruik, maar er zijn wel aanwijzingen voor. Het is daarom raadzaam het gebruik van je mobieltje tot alleen het hoognodige te beperken en, als het even kan, nog gebruik te maken van de vaste lijn. Ook gebruik van een headset is aan te raden: de straling van de telefoon zit dan minder bij je hoofd. Verder is het verstandig om je mobieltje niet aan te laten als je slaapt.

Lichamelijk ongemak
Lichamelijk ongemak

Een gevaar van mobiele telefoons dat niet vaak voorkomt, maar dat wel af en toe in het nieuws verschijnt, is het ontploffingsgevaar. Verschillende malen zijn er al mobieltjes ontploft, meestal tijdens het opladen. In het verleden waren er al vaker verhalen over ontploffende telefoons, bijna altijd afkomstig uit verre (en dus oncontroleerbare) landen als China, India en Ghana. In januari 2009 werd er iets dichter bij huis, in Zweden, een klas ontruimd vanwege een ontplofte GSM. In 2003 raakte een 33-jarige bellende vrouw in Amsterdam gewond door haar exploderende GSM. Ontploffingen zouden vaak de oorzaak zijn van defecte accu's of van nepaccu's. Exploderende GSM's kunnen leiden tot blaren, brandworden en geirriteerde ogen.

Ontploffingsgevaar
Ontploffingsgevaar

Net als ontploffende mobieltjes komt het niet vaak voor, maar het kan wel: bliksem die inslaat in je mobiele telefoon. In 2004 raakte een Chinese man gewond nadat de bliksem op zijn mobieltje was ingeslagen; in 2007 kwam een Ierse soldaat om het leven, vermoedelijk door blikseminslag op zijn GSM. In 2008 raakte ook een Servische vrouw gewond nadat haar mobieltje was getroffen door de onweer. Een wetenschappelijk tijdschrift publiceerde in 2007 een artikel over de dodelijke combinatie van gadgets en onweer. Nokia liet in 2007 weten te werken aan een telefoon die kan waarschuwen voor bliksem. Het beste is om tijdens onweer niet in de buitenlucht te telefoneren. Blikseminslag op je mobieltje kan leiden tot blaren, brandwonden, gehoorschade, hartstoornissen en ander lichamelijk ongemak.

Blikseminslag
Blikseminslag

Bij gebruik van je mobiele telefoon kan je, zonder het te weten, getroffen worden door allerlei virussen en malware, die eventueel privacy-gevoelige informatie van je kunnen stelen. Uberhaupt is bellen en sms'en niet gegarandeerd 100% privé: de AIVD, de Nederlandse Veiligheidsdienst, luistert zo'n 24.000 mobieltjes af (in 2008) en heeft ook wel eens sms'jes afgelezen zonder toestemming. Behalve dat het idee niet prettig is, heb je hier echter verder geen last van. Waar je wel in de meeste directe zin last van hebt, zijn wormen, Trojaanse paarden, spyware en allerlei andere virussen. Vooral phising is populair: hiermee proberen criminelen je (evt. via sms) naar een nep-site te lokken die eruit ziet als een officiele site. Als je daar je gegevens invult, komen ze in de handen van criminelen en kunnen ze er misbruik van maken. Let daarom altijd goed op als je online of op je mobiel ergens iets moet invullen. Geef zeker nooit je pincode of je password weg. In 2009 bedreigde het Sexy Space sms-virus veel mobiele telefoons. Dit virus verspreidt sms'jes waarin pornografische software wordt aangeboden. Als je hierop ingaat, kan dat leiden tot diefstal van je gegevens die weer gebruikt kunnen worden voor identiteitsdiefstal. Verdachte sms'jes (of mails) kun je daarom het beste niet openen. Verstandiger is om ze gelijk te deleten.

Afluisteren / virussen
Afluisteren / virussen

In Nederland is het al jaren verboden om in de auto te bellen, tenzij je handsfree belt. Dat wil echter niet zeggen dat handsfree wel altijd veilig is en niet tot ongelukken leidt. Uit Amerikaanse onderzoek in 2007 en 2008 bleek dat handsfree bellen net zo gevaarlijk is als bellen met de GSM in de hand. Dit komt doordat de bestuurder dan toch veel van zijn aandacht bij het bellen moet hebben in plaats van bij het verkeer. Uit ander onderzoek blijkt dat ook fietsers en voetgangers enorm worden afgeleid bij een mobiel gesprek. Er is daarom al gepleit voor een belverbod voor voetgangers en een belverbod voor fietsers. Deze verboden zullen echter waarschijnlijk niet zo snel worden ingevoerd, ook omdat ze praktisch moeilijk uitvoerbaar zijn. Om omgelukken te voorkomen en je veilig in het verkeer te begeven kan je het best niet mobiel bellen als je, op welk voertuig dan ook, op de weg zit.

Verkeersongelukken
Verkeersongelukken

portablegear.nl