Interessant:

Nederland: kampioen afluisteren

opmerkelijk 28 september 2009 om 14:41

In Nederland worden mobiele telefoons massaal afgeluisterd; PortableGear maakt een compilatie van eerdere nieuwsberichten hierover.

Nederland is een van de landen waar relatief de meeste telefoons worden afgetapt. In 2008 maakte Justitie bekend dat er Nederland in dat jaar in totaal maar liefst 26.425 telefoons afgetapt waren; 90 procent (23.783) hiervan waren mobiele telefoons. Binnen de politie bestaat er zelfs een speciale eenheid die zich bezig houdt met het aftappen van nummers. Hoewel de politie dus al enorm veel nummers aftapt, wil de regering justitie al enige tijd toch nog meer bevoegheid geven voor het afluisteren, traceren en storen van mobiele nummers. Omdat het met prepaid-telefoons eenvoudiger is om anoniem te bellen willen sommige rechercheteams zelfs een identificatie- en registratieplicht voor de aanschaf van prepaidtelefoon-kaarten.

24.000 mobieltjes in 1 jaar afgetapt
24.000 mobieltjes in 1 jaar afgetapt

Niet alleen (mobiele) telefoongesprekken worden op grote schaal afgetapt, ook sms'jes worden te pas en te onpas afgelezen. In juni 2009 ontstond er controverse omdat de AIVD, de Binnenlandse Veiligsheidsdienst, zelfs sms'jes zou aflezen zonder wettelijke toestemming. De opsporingsdienst van de AIVD of de politie kan namelijk bij telecomproviders gegevens opvragen over het belverkeer; in het geval van een wettelijk bevel moeten de providers hieraan meewerken. In de gegevens mag echter alleen vermeld worden met wie gebeld of gemaild is; de inhoud mag niet naar voren komen. Sommige providers zouden op dat moment echter nog niet in staat zijn geweest om de verkeersgegevens van de inhoud van de berichten te scheiden, waardoor de AIVD de sms'jes probleemloos (zonder toestemming) mee kon lezen. De betreffende providers hebben het probleem kort daarna verholpen, maar de Veiligheidsdienst kan dus nog altijd wel zeer eenvoudig achterhalen met je allemaal gebeld hebt.

SMS'jes illegaal afgelezen
SMS

Zoals eerder in dit artikel vermeld, wil Justitie altijd wel de wet op het afluisteren van mobieltjes versoepelen. Onder deze wet valt overigens niet alleen het afluisteren, maar ook het verstoren van mobieltjes (bijvoorbeeld om een misdrijf te voorkomen) en het traceren van mobieltjes met lokalisatieapparatuur (volgens de officiŽle uitleg om "mensen in levensbedreigende situatie snel te helpen", maar het kan natuurlijk ook heel anders gebruikt/misbruikt worden...). Justitie zet bovendien vaak telecomproviders onder druk om mee mee te werken aan afluisterverzoeken, zelfs als daar niet altijd een juridische basis voor bestaat. Officieel is een bevel van de officier van Justitie nodig om inzage te krijgen in bel- en mailgegevens. De meeste providers zwichten voor de druk. Zorgelijk voor de privacy is ook dat bel- en internetgegevens steeds langer bewaard moeten worden. In ons land moeten deze data een jaar bewaard worden, terwijl de bewaartermijn in veel andere Europese landen een half jaar is. De regering zegt de data nodig te hebben om daarmee "de aanpak van misdaad en terrorisme beter kan worden bestudeerd."

Gegevens steeds langer bewaard
Gegevens steeds langer bewaard

portablegear.nl