Interessant:

Top 8 meest opvallende smartphones

opmerkelijk 5 maart 2009 om 12:53

In de afgelopen jaren hebben smartphones een razendsnelle ontwikkeling doorgemaakt. PortableGear zet de meest opvallende modellen op een rij.

De Nokia 9500 Communicator is misschien wel de moeder aller smartphones. Het toestel kwam in 2004 op de markt en ziet er meer uit als een kleine computer dan als een telefoon. Het toestel heeft zowel aan de buiten- als binnenzijde een kleurendisplay. De eerste Nokia Communicator (nummer 9000) kwam overigens al in 1996 op de markt. Daarna volgden er nog veel populaire toestellen die op hetzelfde model zijn gebaseerd, zoals de E90 Communicator in 2007. De meest recente modellen die zijn ge´nspireerd op deze inmiddels bekende formfactor zijn de Nokia N97 en Nokia E75.

Nokia 9500 Communicator
Nokia 9500 Communicator

De Neonode N1 werd in 2004 ge´ntroduceerd en is een memorabel model, omdat het de eerste echte smartphone met volledig touchscreen (en zonder toetsenbord) is. De zeer compacte telefoon, die makkelijk in een handpalm past, werd door de Zweedse fabrikant voor het eerst getoond op de CeBIT 2002. Neonode kreeg veel aandacht voor deze innovatie, wat resulteerde in een pre-order van ongeveer 20.000 exemplaren van de N1. Toch brak het touchscreen voor mobieltjes pas echt door in 2007 met de Apple iPhone.

Neonode N1
Neonode N1

De Sony Ericsson P800 werd in 2002 op de markt gebracht en is vooral in ruste een opvallend model smartphone. Dan is namelijk goed te zien dat het keypad naar voren kan worden open geklapt en dat zich daar achter een touchscreen bevindt, waarmee de organizerfuncties van de telefoon bediend kunnen worden. Als je echter gewoon alleen wil bellen met de nummertoetsen, kan het keypad weer dicht worden geklapt en dan ziet de P800 er op het eerste gezicht ook weer uit als een regulier toestel.

Sony Ericsson P800
Sony Ericsson P800

De T-Mobile G1, ontwikkelt door HTC en daarom ook wel bekend als de HTC G1, was in 2008 de eerste smartphone die gebruik maakte van Google's nieuwe Android-besturingssysteem. Voor Nederland was echter ook het design bijzonder: deze is namelijk ge´nspireerd op de T-Mobile "Sidekick"-smartphones die alleen in de Verenigde Staten verkrijgbaar zijn en nog nooit in Nederland op de markt kwamen. Het toestenbord met grote ronde toetsen is daarom op een opvallende manier achter het schuifbare touchscreen gewerkt. In 2009 introduceerde HTC en Vodafone de tweede Android-telefoon: de HTC Magic, ditmaal zonder toetsenbord.

T-Mobile HTC G1
T-Mobile HTC G1

Er waren al verschillende robuuste mobiele telefoons op de markt, maar de iMate 810-F, die op het Mobile World Congress 2009 werd aangekondigd, is de de eerste robuuste smartphone die bestand is tegen tegen extreme omstandigheden. Het toestel is aan de zijkanten omhuld door rubbers, zodat je hem probleemloos kan laten vallen. Verder kan deze bijzonder stevige Windows Mobile 6.1 smartphone tegen hoge en lage temperaturen, regen en vochtigheid en zand en stof.

iMate 810-F
iMate 810-F

Eerder waren er al PDA's met uitschuifbare qwerty-toetsenborden, maar de eerste echte smartphone met een uitschuifbaar (en dus geen opvouwbaar, zoals op de Nokia Communicator) toetsenbord was de HTC S710 uit 2007. Bovendien was het ook nog eens het eerste toestel dat draaide op Windows Mobile 6. De S710 heeft geen touchscreen: het toestel wordt volledig bediend met het toetsenbord en de navigatietoetsen. Als het toetsenbord is ingeschoven, valt het bijna niet op dat de smartphone over een toetsenbord beschikt. De populaire S710 werd de afgelopen jaren opgevolgd door de S720, S730 en recentelijk door de S740.

HTC S710
HTC S710

2008 was een bijzonder jaar voor BlackBerry. Niet alleen bracht ontwikkelaar Research in Motion de eerste BlackBerry met touchscreen (de BlackBerry Storm) op de markt, ook introduceerde het Canadese bedrijf de eerste BlackBerry in clamshell-formaat: de BlackBerry Pearl Flip 8220. Het is een bijzonder opvallend en stijlvol model geworden met zowel een display aan de binnen- als buitenzijde. De Pearl Flip 8220 is ook de eerste echte smartphone met een clamshell-formaat.

BlackBerry Pearl Flip 8220
BlackBerry Pearl Flip 8220

De release van de Apple iPhone in 2007 betekende de definitieve doorbraak van het touchscreen; vrijwel alle belangrijke fabrikanten hebben inmiddels een high-end smartphone met touchscreen in hun assortiment opgenomen. Dankzij de iPhone kwamen smartphones ook onder de aandacht van een breed publiek, ook buiten het zakelijke segment. Zo'n stijlvolle telefoon waarmee je veel meer kon dan alleen bellen was voor veel mensen toch wel erg aantrekkelijk. De iPhone zorgde dan ook voor een ware hype; deze hype kwam echter pas een jaar later in Nederland met de officiŰle release van de iPhone 3G op de Nederlandse markt.

Apple iPhone
Apple iPhone

portablegear.nl