Interessant:

Het vreemdste GSM-gebruik op school

opmerkelijk 4 september 2008 om 13:04

Ook op school draagt iedereen wel een mobiele telefoon op zak. PortableGear bekijkt het vreemdste GSM-gebruik op school van de afgelopen jaren.

Een lerares van een school op Cyprus werd in december 2005 ernstig in verlegenheid gebracht door enkele pikante foto's op haar camerafoon. Zelf zei de lerares het slachtoffer geworden te zijn van telefoondiefstal door enkele leerlingen van de school. De leerlingen pikten de camerafoon van haar bureau en troffen daar naaktfoto's van hun lerares op aan. De naaktfoto's werden zeer snel verspreid onder leerlingen en leraren op de Cyprische school. Leerlingen beweerden echter dat de lerares zelf de naaktfoto's via Bluetooth naar anderen verstuurde. Er zou volgens hen geen sprake zijn van telefoondiefstal. Ook gingen er geruchten dat een leerling de mobiele telefoon mocht lenen om een beltoon te kopiŽren. Bij toeval ontdekte hij de naaktfoto. Met deze naaktfoto wilde hij de lerares chanteren, zodat zijn vriend een hoger cijfer zou krijgen. Al deze onduidelijkheid leidde tot een politieonderzoek; het is niet bekend hoe het met de lerares is afgelopen.

Pikante foto's lerares op GSM
Pikante foto

In Groot-BrittanniŽ werd in 2004 een 10-jarige leerling van een basisschool geschorst per SMS. De wanhopige rector van een Britse basisschool probeerde lange tijd contact te krijgen met de moeder van de leerling in kwestie. Na verwoede pogingen om de moeder per telefoon of via een aangetekende brief te informeren, zag de rector maar een optie. De moeder kreeg het trieste nieuws via een SMS'je. De rector vertelde in een korte zin dat haar zoon geschorst was van de school en dat hij haar op geen enkele manier te pakken kreeg. De leerling in kwestie was slechts tien jaar oud en had geen al te beste reputatie op de school.

10-jarige geschorst per SMS
10-jarige geschorst per SMS

Een Amerikaanse lerares in het basisonderwijs werd in 2007 opgepakt omdat zij, onder schooltijd, per sms, cannabis wilde bestellen. Helaas voor de lerares uit de staat Kentucky vergiste zij zich in het telefoonnummer, in plaats van een sms'je te sturen naar haar dealer, sms'te de vrouw een politieagent. De politieagent ontving de sms'jes tijdens een verjaardagsfeestje met zijn familie. Aanvankelijk dacht de man dat zijn vrienden een geintje met hem uithaalden, maar toen hij het nummer belde, bleek dat de 34-jarige vrouw daadwerkelijk drugs wilde bestellen. De lerares werd gearesteerd en beschuldigd van het kopen van verdovende middelen, bezit van softdrugs en het handelen in drugs binnen een straal van 300 meter van een school. De lerares werd tijdelijk op non-actief gesteld.

Lerares bestelt wiet via SMS
Lerares bestelt wiet via SMS

In Nieuw-Zeeland besloot de onderwijsinspectie eind 2006 om het gebruik van sms-taal te gedogen bij de schoolexamens van dat jaar. Dit besluit was tot ongenoegen van veel Nieuw-Zeelandse docenten, die vonden dat de jongeren al te zeer de taal verloederden. De leerlingen mochten echter niet naar hartelust spelfouten maken en alles in sms-taal opschrijven. Scholieren die een goed antwoord gaven, maar wel sms-taal gebruikten, kregen het voordeel van de twijfel gegund. In het verleden waren spelfouten of gebruik van sms-taal genoeg om een antwoord fout te rekenen, ongeacht de inhoud van het antwoord.

SMS-taal mag tijdens examen
SMS-taal mag tijdens examen

Leerlingen van de achterstandswijk Brooklyn in New York die goed presteerden op school maakten in maart 2008 kans een mobieltje te krijgen. De onderwijsautoriteit van New York onderzocht hiermee of leerlingen uit achterstandsbuurten beter zouden presteren als ze aansporingen kregen en beloningen in het vooruitzicht kregen gesteld. In totaal deden zeven scholen aan het experiment mee, hoewel mobieltjes op de openbare scholen verboden zijn. Critici vonden het dan ook onzinnig om de leerlingen met mobieltjes te belonen. Leerlingen die zich extra goed gedroegen, dat wil zeggen niet spijbelden, hun huiswerk maakten en goede cijfers haalden, verdienden ook nog eens extra belminuten.

Mobieltje voor ijverige leerling
Mobieltje voor ijverige leerling

portablegear.nl