Door PortableGear te gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies voor analyse, persoonlijke inhoud en advertenties. Klik hier voor meer informatie.
x akkoord

MWC 2019 van 25 feb - 28 feb, Bekijk alle nieuwe producten ...

Interessant:

Top 5 unieke concepten voor mobieltjes

opmerkelijk 28 mei 2008 om 08:00

De techniek van mobieltjes ontwikkelt zich de laatste jaren enorm. PortableGear bekijkt vijf unieke concepten voor mobieltjes van de afgelopen tijd.

Het Japanse bedrijf Softbank Mobile bracht in maart 2008 een mobieltje uit die in een robot kan veranderen en waarmee je gesprekken kan voeren. De telefoonrobot werd geproduceerd door Toshiba. De robot, met de naam Softbank 815T PhoneBraver, ziet er uit als een normaal mobieltje, alleen dan met afneembare armen en benen. Deze kan hij overigens niet bewegen; wel kan hij op het scherm verschillende gezichten vertonen. Verder beschikt de mobiele robotvriend over kunstmatige intelligentie waarmee hij de gewoontes van de beller bestudeert. Hij houdt bijvoorbeeld bij hoe vaak je iemand belt; als dat heel vaak op een dag voorkomt, vertelt hij je dat 'je je vriendin wel heel erg vaak belt'. Ook is het mogelijk om simpele gesprekjes met je mobiele vriend te voeren: je kan op zijn opmerkingen reageren met simpele antwoorden zoals ja of nee. Met dit mobieltje heb je dus altijd een gesprekspartner bij de hand.

Mobieltje als robotvriend
Mobieltje als robotvriend

Nokia toonde in februari 2008 het Nokia Morph Concept - een op nanotechnologie gebaseerd toestel dat elastische vormen kan aannemen. Door de toepassing van nanotechnologie – letterlijk de techniek die het mogelijk maakt te werken met deeltjes in de orde van grootte van een aantal nanometers (één nanometer is een miljardste meter) – wordt het in de toekomst mogelijk om mobieltjes te fabriceren die transparant, flexibel en zelfreinigend en zijn en kunnen 'morphen' (van vorm veranderen). Daardoor kunnen we in de toekomst elastische mobieltjes gebruiken!

Nokia Morph: elastische mobiel
Nokia Morph: elastische mobiel

In januari 2008 kondigde het Nederlandse bedrijf Polymer de Readius aan, 's werelds eerste mobieltje met uitvouwbare display. Het mobieltje heeft het formaat van een normale GSM maar is voorzien van een 5-inch uitvouwbaar scherm. Op het scherm kan je e-mail, podcasts, tekstdocumenten, nieuws en blogs bekijken of beluisteren. Een uitvouwbaar scherm (fold-out display) was in 2008 nog iets nieuws in de mobieltjesindustrie. Je kan gebruik maken van een veel groter scherm, zonder dat je telefoon veel groter hoeft te zijn. De Readius past bijvoorbeeld makkelijk in je broekzak en toch heb je een groot 5-inch display. Het scherm van de eerste editie is nog wel in zwart en wit, maar het is de bedoeling dat het apparaat in de toekomst ook met kleurendisplay verkrijgbaar wordt.

Mobieltje met uitvouwbaar display
Mobieltje met uitvouwbaar display

In mei 2008 werd de 'Packet' ontworpen, een concept-ontwerp voor een opvouwbare mobiele telefoon. Het mobieltje heeft maar liefst 5 verschillende touchscreens en als en als je hem helemaal hebt opgevouwen, is hij niet meer dan 5 bij 5 centimeter groot. De opvouw-mobiel was de winnaar van de Istanbul Design Week competitie. Het formaat is natuurlijk super praktisch, maar helaas is het op dit moment niet mogelijk om alle techniek die in een hedendaags mobieltje zit op zo'n klein oppervlakte te implementeren.

Packet: opvouwbare mobiel
Packet: opvouwbare mobiel

Ook in mei 2008 werd de NEED Phone, 's werelds langste mobieltje, ontworpen. De designer, Tamer Koseli, vond mobieltjes 'multimedia gadgets, die ver zijn afgedwaald van hun oorspronkelijke communicatiedoel'. Hij wilde daarom een mobieltje maken zonder 'overbodige functies'. De NEED Phone heeft dan ook geen mp3-speler of camera. Wel maakt deze mobiel gebruik van een touchscreen. Echt praktisch is het lange mobieltje natuurlijk niet, want hij past niet in je broekzak. Het is daarom niet erg waarschijnlijk dat dit mobieltje het mobieltje van de toekomst wordt.

Langste mobieltje ter wereld
Langste mobieltje ter wereld

portablegear.nl