Interessant:

Top 5 opmerkelijkste TomTom-verhalen

opmerkelijk 9 april 2008 om 08:00

In de loop der jaren zijn er al heel wat vreemde TomTom-berichten langsgekomen. PortableGear bekijkt de opmerkelijkste berichten over het navigatiesysteem.

De politie wist begin april 2008 een 24-jarige dronkaard uit Tilburg op te sporen met behulp van zijn eigen TomTom. De man had een verkeersongeluk veroorzaakt en was daarna gevlucht. De jonge Tilburger reed in de auto van een kennis en gaf bij een kruising geen voorrang aan een aankomende taxi, waarop hij de taxi aanreed. Daarop sprong de man uit de auto en vluchtte hij weg om de politie te ontlopen. In de auto zat echter nog de ingestelde TomTom van de man; de politie kon het adres van de man dan ook achterhalen uit het geheugen van het navigatiesysteem. Op het meest recente adres trof de politie de dronken chauffeur aan. Omdat de man militair bleek te zijn, werd hij overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee.

Dronkaard opgespeurd met TomTom
Dronkaard opgespeurd met TomTom

In december 2007 reed een 27-jarige Tilburger met zijn TomTom de Maas in; hij toetste op zijn navigatiesysteem in dat hij de kortste weg naar Venlo wilde rijden. Daarmee kwam hij terecht in Grubbenvorst, alwaar hij het veer Grubbenvorst-Velden over de Maas moest nemen. De TomTom wees de man correct de weg, maar omdat er een dikke mist hing zag de man niet dat het veerpontje aan de andere kant van de rivier stond. Hij reed daarom vrolijk door en met vijftig kilometer per uur belandde hij uiteindelijk in de Maas. Hoewel de man niet kon zwemmen, kon hij zich gelukkig wel uit de auto bevrijden en tijdig weer het vaste land bereiken.

Man volgt TomTom de Maas in
Man volgt TomTom de Maas in

Een stagiaire van Airport Eelde reed in januari 2008, met zijn net aangeschafte mintgroene Fiat, zichzelf vast in de modder toen hij wel erg letterlijk de aanwijzingen van zijn TomTom volgde. De stagiaire reed elke dag van Enkhuizen naar Eelde. Hij maakte daarbij gebruik van zijn TomTom, waar hij deze keer 'de korste weg' intoetste. Daardoor kwam hij terecht op een pad in de Peizermaden. Dat de weg van een verharde weg vervolgens een zandweg werd en daarna zelfs een modderpoel, viel hem blijkbaar niet op. De Fiat kwam hopeloos in de modder vast te zitten. De stagiaire had gelukkig wel sympathieke collega's, die hem hielpen zijn auto uit de modder te trekken.

Stagiaire met TomTom in de modder
Stagiaire met TomTom in de modder

De Politie Haaglanden gebruikte in juli 2007 een lok-TomTom in om gadgetdieven op heterdaad te betrappen. Bij de eerste inzet rekende de politie binnen twee uur al de eerste dief in. Naast de lok-gadget surveilleerde de politie ook meer om auto-inbraken tegen te gaan. Uit cijfers van het korps Haaglanden bleek dat het aantal auto-inbraken de eerste maanden van 2007 was gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Niet alleen in Den Haag werden meer auto-inbraken geregistreerd, maar ook in omliggende gemeentes als Loosduinen, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg Delft en Zoetermeer. Het korps hoopte met de extra surveillance en de lok-TomTom het aantal inbraken aanzienlijk terug te dringen. Het is niet bekend of dit gelukt is.

Lok-TomTom in strijd tegen dieven
Lok-TomTom in strijd tegen dieven

De stem van Kim Holland bleek in juni 2006 het meest populair bij automobilisten met een navigatiesysteem, gevolgd door de stemmen van Frank & Ronald de Boer en Meneer De Uil. Dit bleek uit een overzicht van de meest populaire navigatiestemmen verstrekt door Navigatiestemmen.nl. Sinds februari 2006 biedt het Nederlandse bedrijf de mogelijkheid aan de bezitters van een TomTom-navigatiesysteem diverse leuke en bijzondere stemmen te downloaden en te installeren op dit populaire navigatiesysteem. In navolging op de ringtone-hype, omvat de groeiende collectie inmiddels onder andere uit imitatiestemmen van Prins Bernhard, Frans Bauer, Ds. Gremdaat, Prof. Dr. Ir. Akkermans,Martin Gaus, Meneer de Uil en Pim Fortuyn. Daarnaast brengt Navigatiestemmen.nl ook de echte stemmen op de markt van Kim Holland, Emile Ratelband en Gonny van Oudenallen voor gebruik in navigatiesystemen. De meest populaire navigatiestem is de stem van Kim Holland. Op een tweede plaats staan de stemmen van Frank & Ronald de Boer, terwijl een gedeelde derde plaats wordt ingenomen door de stemmen van Pipi Langkous en Meneer de Uil.

Kim Holland populairste navigatiestem
Kim Holland populairste navigatiestem

portablegear.nl